Об’єкти релігійної спадщини як елемент сільського туризму (на прикладі транскордонної співпраці між Україною, Угорщиною та Румунією) - Уліганець, Сергій Іванович; Панченко, Валентин Володимирович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Мета. Розглянути вплив об’єктів релігійної спадщини на функціонування сільського туризму на прикладі прикордонних регіонів України, Угорщини та Румунії. Методика. Представлено дослідження релігійної складової в сільському туризмі на прикладі релігійних маршрутів на території Закарпатської області України, медьє Сабольч-Сатмар-Берег та жудеця Сату-Маре Румунії, що стало продовженням проекту ERASMUS+ KA1 “Back to the Nature”. Результати. Визначено можливості використання релігійної спадщини та її роль у туризмі в сільській місцевості та регіональні відмінності на прикладі прикордонних регіонів. Наукова новизна. Вперше розглянуто використання релігійної спадщини доби Реформатства на прикордонних територіях України, Румунії та Угорщини, а також їхню роль в формуванні сільського туризму. Практична значимість. Полягає у вивченні практики використання релігійної спадщини в туризмі на прикладі сусідніх та подібних регіонів України для адаптації такого досвіду в українських умовах розвитку сільського туризму.

Goals. To consider the impact of religious heritage sites on the operation of rural tourism as an example of cross-border regions of Ukraine, Hungary and Romania. Methodology. This paper presents the of the religious component in rural tourism as an example of religious routes in Ukrainian Transcarpathian, Hungarian Szabolcs-Szatmár-Bereg megye and Romania Județul Satu Mare, which follows on from ERASMUS + KA1 project called "Back to the Nature". Results. Identified opportunities of using religious heritage and its role in tourism in rural areas and regional diversities as an example of cross-border regions. Scientific novelty. For the first time considered usage of the religious heritage of the epoch Continental Reformed Church on the cross-border territories of Ukraine, Romania and Hungary, as well as their role in the formation of rural tourism. Practical significance. Consists in studying the practice of using religious heritage tourism by the example of neighboring and related regions of Ukraine for that experiences adaptation in Ukrainian conditions of development of rural tourism.
Religious Heritage as an Element of Rural Tourism (On the Example of Cross-Border Cooperation Between Ukraine, Hungary and Romania)
Keywords: релігійний туризм; релігійний маршрут; релігійна спадщина; сільський туризм; religious tourism; church route; religious heritage; rural tourism