ON CONCEPT OF A CONTEMPORARY ELECTRONIC GERMAN UKRAINIAN LAW DICTIONARY - Сойко, І. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Навчально-науковий інститут філології, 2019)
The article deals with conceptual principles underlying the German-Ukrainian Legal online-Database – the first German-Ukrainian dictionary of legal terms in Ukraine. Such lexicographical principles as definition of a term, the interpretative note to the term in German and Ukrainian, the reference of branch of law and belonging of the term to a certain national system of law as well as fixation of main collocation’s types are analyzed and exemplified in a specific context of termbase entries.

У статті розглянуто концептуальні принципи, покладені в основу Німецькоукраїнської юридичної онлайн-бази – першого в Україні німецько-українського електронного словника юридичних термінів. Проаналізовано й проілюстровано на конкретних прикладах із словникових статей такі лексикографічні принципи, як дефініція терміна, коментар до терміна німецькою та українською мовами, джерело дефініції та коментаря, вказівка на галузь права та належність терміна до певної національної системи права, а також фіксація основних типів колокацій.
ДО ПИТАННЯ ПРО КОНЦЕПЦІЮ СУЧАСНОГО ЕЛЕКТРОННОГО НІМЕЦЬКО-УКРАЇНСЬКОГО ЮРИДИЧНОГО СЛОВНИКА
Keywords: electronic law dictionary; legal lexicography; lexicographical principles; definition of a term; interpretative note to the term; linked concepts; collocation; translation equivalent; електронний юридичний словник; юридична лексикографія; лексикографічні принципи; дефініція терміна; коментар до терміна; пов’язані поняття; колокація; перекладацький відповідник