Категорія порівняння у мові науки: функціональні, когнітивно-дискурсивні та лінгвокультурні параметри (на матеріалі англо-американських статей у галузі електроніки) - Шаля Ольга Ігорівна (My University, 2011)
У дисертації здійснено комплексний аналіз когнітивно-дискурсивної категорії порівняння у англо-американському науковому дискурсі. Категорія порівняння трактується як дискурсивне явище, в основі якого – когнітивні процеси компаративного мислення, що знаходять мовне втілення у експліцитній та імпліцитній формах у різнорівневих одиницях компаративної семантики – вербальних та візуально-риторичних. Експліцитними засобами вираження порівняння є дискурсивні конектори, компаративні конструкції з експліцитними маркерами і термами порівняння, ступені порівняння прикметників, які втілюються у формах компаратива, елатива, суперлатива, інтенсива, формують подвійне порівняння. Серед імпліцитних засобів – індикатори епістемічної та деонтичної модальності, алюзії. Експліцитні засоби вираження порівняння кількісно переважають імпліцитні. Виявлено такі функціональні типи порівняння: гіпотетичне, атрактивне, адитивне, поширене, суперіорне, порівняння-уточнення, порівняння-обмеження, порівняння-заперечення. Онтологічна сутність порівняння виявляється у нерозривній єдності відношень схожості та відмінності. Компаративні одиниці ґрунтуються на прототипних відношеннях схожості та відмінності, причому відношення схожості є домінантними. Категорія порівняння є засобом архітектонічної будови наукового дискурсу, а також способом вербалізації ключових культурних домінант переважно американської й частково – британської мовних картин світу, що віддзеркалюється у концептуальних метафорах. Ключові слова: науковий дискурс, категорія порівняння, імпліцитне порівняння, експліцитне порівняння, схожість, відмінність, концептуальна метафора.