Постколоніальна проблематика в романі-фентезі Томі Адеємі «Діти кістки й крові» - Шармар, Анна Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Необхідність осмислення ролі художньої літератури, зокрема фентезі, у процесі деконструювання колоніальних наративів і формування механізмів спротиву неоколоніальним практикам зумовлює актуальність цього дослідження. Дебютний роман Томі Адеємі «Діти кістки й крові» є зразком афрофутуристичного фентезі, в якому в художній формі актуалізуються постколоніальні проблеми. Предметом дослідження є репрезентація постколоніальної проблематики в романі. Мета роботи – проаналізувати специфіку її художнього втілення у фентезійному наративі, а також визначити місце твору в контексті афрофутуризму та обґрунтувати доцільність включення роману до шкільного курсу «Зарубіжної літератури». Наукова новизна полягає у витлумаченні твору як афрофутуристичного тексту. У дослідженні застосовано культурно-історичний, біографічний, герменевтичний, наратологічний методи та постколоніальну критику; методологічну основу склали праці українських і зарубіжних науковців, присвячені постколоніальній літературі, жанру фентезі та афрофутуризму. У роботі було визначено потенціал фентезі як простору деконструювання колоніальних наративів, охарактеризовано афрофутуризм як культурний і визвольний рух афроамериканців. Роман «Діти кістки й крові» проаналізовано як текст, що репрезентує досвід колонізованих народів та політику колонізаторів, порушує постколоніальні проблеми і моделює наратив спротиву через відродження культурної спадщини та інші практики. У цьому контексті твір є релевантним для українського читача, особливо підліткової аудиторії. Його вивчення в школі сприятиме вихованню національно свідомого, емпатійного та відповідального громадянина. Практичним результатом дослідження стала розробка інтегрованого уроку позакласного читання для старшокласників.

The necessity to comprehend the role of fiction, particularly fantasy, in deconstructing colonial narratives and resisting neo-colonial practices determines the actuality of the study. Tomi Adeyemi's debut novel Children of Blood and Bone is an example of Afrofuturist fantasy in which postcolonial issues are addressed through fiction. The subject of the research is the representation of postcolonial themes in the novel. The aim of the study is to analyze the distinctive features of their literary representation within the fantasy narrative, to define the novel's place in the context of the Afrofuturist movement, and to provide an argument for introducing this text into the curriculum on foreign literature in the Ukrainian school. The scientific novelty lies in interpreting the novel as an Afrofuturist text. The research employs cultural-historical, biographical, hermeneutic, narratological methods and postcolonial criticism; its methodological foundation is based on works by Ukrainian and foreign scholars specializing in postcolonial literature, the fantasy genre, and Afrofuturism. The study identifies the potential of fantasy as a space for the deconstruction of colonial discourses. It characterizes Afrofuturism as a cultural and liberation movement of African Americans. Children of Blood and Bone is analyzed as a narrative that represents the experience of colonized peoples and colonial policies, raises postcolonial issues and creates a narrative of resistance through the revival of cultural heritage. In this context, the novel is especially relevant for Ukrainian readers, particularly teenagers. Its inclusion in the school curriculum may contribute to raising of nationally conscious, empathetic, and responsible citizens. The practical outcome of the study is the designing of an integrated extracurricular lesson plan for high school students.
Keywords: афрофутуризм; деколонізація; постколоніальна критика; постколоніальна література; фентезі; Afrofuturism; decolonization; postcolonial criticism; postcolonial literature; fantasy