Дериваційні моделі словотвору в сучасному іспаномовному газетно-публіцистичному дискурсі - Олійник Северин (My University, 2024)
З огляду на динамічну природу іспанської мови та її газетно-публіцистичного дискурсу для визначення та опису актуальної парадигми словотвірних процесів необхідно проводити систематично їх дослідження. Особливості перебігу дискурсу ЗМІ, зокрема його подвійна інформативно-впливова функція, внутрішньо регламентоване використання деяких дериваційних афіксів і потенціал до задання певних мовних трендів серед населення, також прямо та опосередковано визначають специфіку застосування дериваційних моделей словотвору для формування нових лексичних одиниць, і продуктивність конкретних афіксів у цьому процесі. Спонтанний характер виникнення та дії низки екстралінгвальних факторів, серед яких в актуальному газетно-публіцистичному дискурсі певний час важливе місце посідала світова епідеміологічна ситуація та її відбиток на повсякденному житті соціуму, у поєднанні з високим рівнем науково-технічного прогресу та взаємопов’язаності суспільно-політичних, економічних та інших процесів у сучасному глобалізованому світі разом чинять суттєвий вплив на внутрішній баланс елементів морфологічної структури іспанської мови. Внутрішня динаміка морфологічної системи також обумовлює перехідний статус певних морфем, що знаходяться на межі словоскладання і деривації та мають мінливий рівень семантичної автономності. Застосування науково-дослідницьких методів лінгвістичного спостереження, лексикографічного і компонентного аналізу, опису та кількісного підрахунку дозволило окреслити основні проблемні пункти теоретичного підґрунтя вивчення іспанського словотвору, запропонувати ефективні шляхи їх вирішення, визначити основні тенденції серед дериваційних моделей словотвору в сучасному іспаномовному дискурсі ЗМІ, а також виділити найбільш продуктивні у досліджуваний період суфіксальні, префіксальні та префіксоїдні форманти.

Given the dynamic nature of the Spanish language and its newspaper and journalistic discourse, regular research is needed to identify and describe the current paradigm of word formation processes. The peculiarities of the media discourse, in particular its dual informative and influential function, the internally regulated use of some derivational affixes and the potential to set certain linguistic trends among the population, also directly and indirectly determine the specifics of the use of derivational models of word formation for the formation of new lexical items, and the productivity of specific affixes in this process. The spontaneous nature of the emergence and action of a number of extralinguistic factors, among which the global epidemiological situation and its impact on everyday life of society have been important in the current newspaper and journalistic discourse for some time, combined with the high level of scientific and technological progress and the interconnectedness of sociopolitical, economic and other processes in the modern globalised world, have a significant impact on the internal balance of the elements of the morphological structure of the Spanish language. The internal dynamics of the morphological system also determines the transitional status of certain morphemes that are on the verge of word formation and derivation and have a variable level of semantic autonomy. The application of scientific research methods of linguistic observation, lexicographic and component analysis, description and quantitative calculation allowed us to outline the main problematic points of the theoretical basis for the study of Spanish word formation, to propose effective ways of solving them, to identify the main trends among derivational models of word formation in the modern Spanish-language media discourse, and to highlight the most productive suffix, prefix and prefixoid elements in the studied time period.
Keywords: словотвір; деривація; суфікс; префікс; неологізм; продуктивність; іспаномовний газетно-публіцистичний дискурс; word formation; derivation; suffix; prefix; neologism; productivity; Spanish newspaper discourse