Problemous aspects of using electronic correspondence as evidence in disputes about breach of contractual obligations - Бонтлаб, В. В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article examines the problematic aspects of using electronic correspondence as evidence in disputes concerning breaches of contractual obligations. Theoretical and legal foundations of electronic evidence are defined, the place of electronic communication among other means of proof is characterized, and the specific features of its legal status in Ukraine are identified. The current legislation and judicial practice are analyzed, in particular the positions of the Supreme Court regarding the admissibility and relevance of electronic messages as evidence. Special attention is paid to the doctrine of the “reply letter” and to the universal criteria for assessing electronic correspondence, including authenticity, integrity, relevance, admissibility, reliability of the technical source, and contextuality. Particular emphasis is placed on the need to develop a unified judicial doctrine and to improve the regulatory framework in order to increase the level of legal certainty and predictability of dispute resolution outcomes. It is concluded that the implementation of European standards in the field of electronic evidence will contribute to the formation of consistent judicial practice, ensure a balance between the accessibility of electronic evidence and guarantees of its reliability, and strengthen the protection of the rights of parties to contractual relations.

У статті досліджено проблемні аспекти використання електронного листування як доказу у спорах про порушення договірних зобов’язань. Визначено теоретико-правові засади електронних доказів, охарактеризовано місце електронної комунікації серед інших засобів доказування, а також виявлено особливості їхнього правового статусу в Україні. Проаналізовано чинне законодавство та судову практику, зокрема позиції Верховного Суду щодо допустимості та належності електронних повідомлень як доказів. Окрему увагу приділено доктрині «листа у відповідь» та універсальним критеріям оцінки електронного листування, серед яких автентичність, цілісність, належність, допустимість, достовірність технічного джерела та контекстність. Особлива увага зосереджена на необхідності вироблення єдиної судової доктрини та вдосконалення нормативної бази з метою підвищення рівня правової визначеності й передбачуваності результатів розгляду спорів. Зроблений висновок, що впровадження європейських стандартів у сфері електронних доказів сприятиме формуванню сталої практики, забезпечить баланс між доступністю електронних доказів та гарантіями їхньої достовірності, а також посилить захист прав учасників договірних відносин.
Проблемні аспекти використання електронного листування як доказу у спорах про порушення договірних зобов’язань
Keywords: electronic evidence; electronic correspondence; contractual obligations; judicial practice; admissibility of evidence; authenticity; Commercial Procedural Code of Ukraine; martial law; doctrine of the “reply letter.”; електронні докази; електронне листування; договірні зобов’язання; судова практика; допустимість доказів; автентичність; Господарський процесуальний кодекс України; воєнний стан; доктрина «листа у відповідь»