Астрометрія і фотометрія оцифрованих платівок проекту ФОН-КІТАБ - Йулдошев, К.; Усманов, О.; Єгамбердієв, Ш.; Мумінов, М.; Рельке, Е.; Процюк, Ю.; Андрук, В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2016)
Фотографічні спостереження за програмою ФОН були проведені в Кітабській обсерваторії (КО АН Руз) з 1981 по 1996 роки на телескопі ДАЦ (F/D=40/200), всьго було експоновано 2600 платівок. У 2015 році астронегативи були перевезені в Інститут астрономії в Ташкенті (Республіка Узбекистан) і розпочалось їх оцифрування. Вже оброблено, тобто отримані екваторіальні координати α,δ та В-величини зір, близько 1250 платівок. Координати зір отримані в ситсемі каталога Tycho2, B величини – в системі фотоелектричних стандартів. Обробка платівок ведеться в чотирьох астрономічних закладах: 1. Астрономічному інституті Академії наук Республіки Узбекистан, 2. Народній обсерваторії м. Ессен, Німеччина, 3. НДІ "Миколаївська астрономічна обсерваторія, 4. ГАО НАНУ. Для обробки платівок використовується програмне забеспечення, стверене в ГАО НАНУ. За результатами обробки астронегативів у ділянці від 21 години до 3 годин та від –2 º до –6 º зроблено оцінку внутрішніх похибок отримуваного каталога. Середні похибки складають для всіх зір – 0.2" та 0.18 зор.вел. (для зір яскравіших В<14 зор.вел. – 0.1" та 0.1 зор.вел) для екваторіальних координат та В-величин відповідно.

Photographic observations for the FON project were carried out in the Kitab Observatory (KO UzAS) from 1981 to 1996 on the DAZ telescope (F/D = 300/40). During this period 2600 photographic plates was exposed. In the 2015 all astronegatives were transferred to the Astronomical Institute in Tashkent (Uzbekistan) and digitization of these plates was started. The 1250 plates have already been processed and the equatorial coordinates α, δ and B-magnitudes of found objects were received. The coordinates of stars were obtained in the Tycho2 system and the B-magnitudes in the system of the photoelectric standards. The processing of the digitized images is carried out in four astronomical institutes: UBAI UzAS, Tashkent (Uzbekistan), WHO, Essen (Germany), RI NAO, Mykolaiv (Ukraine), MAO NASU, Kyiv (Ukraine). For the data reduction is used the software created in the MAO NASU. Based on the results of the processing of the astronegatives in the area with α from 21 hours to 3 hours and δ from –2 º to –6 º were estimated the internal errors of the received catalogue. The mean errors calculated for all stars are 0.2 arcsec and 0.18 mag. For the stars brighter than B<14 magnitude the errors are 0.1 arcsec and 0.1 mag for the equatorial coordinates and B-magnitudes respectively.

Фотографические наблюдения по программе ФОН проводились в Китабской обсерватории (KO АН РУз) с 1981 по 1996 годы на телескопе ДАЦ (F/D = 40/200), всего было экспонировано 2600 пластинок. В 2015 году астронегативы были перевезены в Институт астрономии в Ташкенте (Республика Узбекистан) и началась их оцифровка. Уже обработано, т.е. получены экваториальные координаты α,δ и В-величины звезд, приблизительно 1250 пластинок. Координаты звезд получены в системе каталога Tycho2, B величины – в системе фотоэлектрических стандартов. Обработка пластинок ведется в четырех астономических учреждениях: 1. Астрономическом институте Академии наук Республики Узбекистан, 2. Народной обсерватории г. Эссен, Германия, 3. НИИ "Николаевская астрономическая обсерватория", 4. ГАО НАНУ. Для обработки пластинок используется программное обеспечение, созданное в ГАО НАНУ. По результатам обработки астронегативов в области от 21 часа до 3 часов и от –2 º до –6 º сделана оценка внутренних ошибок получаемого каталога. Средние ошибки составляют для всех звезд – 0.2" и 0.18 зв.вел. (для звезд ярче В < 14 зв.вел. – 0.1" и 0.1 зв.вел) для экваториальных координат и В-величин соответственно.
Astrometry and photometry of digitized plates of the FON-KITAB project
Астрoметрия и фотометрия оцифрованных пластинок проекта ФОН-КИТАБ