Суспільно-географічне дослідження сакральних просторів Поділля - Атаман Людмила Василівна (My University, 2017)
У дисертаційній роботі виявлено територіально-часові особливості формування та використання сакральних просторів Подільського регіону. Уточнено поняття сакрального простору. Визначено функції, класифікаційні ознаки та структурні елементи сакральних просторів, сформульовано методику суспільно-географічного дослідження сакральних просторів регіону. Визначено ключові фактори формування та розміщення сакральних просторів Подільського регіону в різні історичні періоди. Виявлено особливості територіально-конфесійної, генетичної та функціональної структури сакральних просторів Подільського регіону. Обґрунтовано критерії та проведено сакрально-географічне районування території Подільського регіону. Визначено проблеми та обґрунтовано перспективні напрями використання сакральних просторів Подільського регіону. В розрізі виділених сакрально-географічних районів, запропоновано перспективні туристичні маршрути, спрямовані на активізацію використання сакральних просторів.