Russia’s framing of North Korean soldiers’ participation in the Russo-Ukrainian war - Кузьменко, Гліб (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
When Russia engaged North Korean troops to fight the Armed Forces of Ukraine during Ukraine’s Kursk offensive, this became a major turn in the full-scale Russo-Ukrainian war. The events showcased strong escalation on Russia’s side and internationalization of the war, once again proving Russia to be a negative actor within the system of international security. There is currently a lack of detailed picture of how Russia communicated (framed) the deployment of North Korean soldiers to mitigate the reputational damage. This paper is focused on providing practical insights for understanding Russia’s strategic communication by highlighting how its framing of this issue evolved. Qualitative frame analysis based on Entman’s approach is used to interpret Russia’s communication concerning involvement of the North Korean troops. Frames are induced from the chronological analysis of messages issued by Russian officials between autumn 2024 and spring 2025. Five key frames are identified, varying from labeling news about North Korean troops as «informational canard» to emphasizing the «glorious rightful alliance» between Russia and North Korea. It is implied that Russia’s communication regarding North Korean troops gradually became more explicit in blaming its enemies (like Ukraine, NATO, or South Korea), more defensive, and more direct in recognizing North Korean troops’ engagement on the battlefield. The study indicates that Russia was adapting its strategic communication depending on the overall geopolitical context to support its strategic goals and public image. The paper provides deeper evidence-based understanding of Russia’s strategic communication, including attempts at flexible communication in the information warfare.

Коли Росія залучила північнокорейські війська для боротьби зі Збройними Силами України під час Курської наступальної операції України, це стало важливим поворотом у повномасштабній російсько-українській війні. Ці події продемонстрували сильну ескалацію з боку Росії та інтернаціоналізацію війни, що вкотре підтвердило репутацію Росії як негативного актора в системі міжнародної безпеки. Наразі бракує детальної картини того, як Росія комунікувала (фреймувала) розгортання північнокорейських солдатів для пом'якшення репутаційної шкоди. Ця стаття зосереджена на наданні практичної інформації для розуміння стратегічної комунікації Росії, зокрема через висвітлення еволюції фреймінгу Росії щодо залучення північнокорейських військових. У дослідженні для інтерпретації комунікації Росії використовується якісний фреймовий аналіз (на основі підходу Ентмана). Фрейми отримані з хронологічного аналізу повідомлень, опублікованих російськими офіційними акторами між осінню 2024 року та весною 2025 року. У дослідженні пояснюється, як російські фрейми були залучені до цього процесу. Загалом, визначено п'ять ключових фреймів, від називання новин про північнокорейські війська «інформаційною качкою» до наголосу на «славетному законному союзі» між Росією та Північною Кореєю. У роботі з’ясовується, що комунікація Росії щодо північнокорейських військ поступово ставала більш явною у покладанні провини на своїх ворогів (як-от Україна, НАТО чи Південна Корея), більш оборонною та більш прямою у визнанні участі північнокорейських військ на полі бою. Дослідження вказує на те, що Росія адаптувала свою стратегічну комунікацію залежно від загального геополітичного контексту для підтримки своїх стратегічних цілей та публічного іміджу. Стаття пропонує глибше розуміння того, як стратегічна комунікація Росії працювала в контексті повномасштабної Російсько-української війни. Вона також пропонує перспективи для подальших досліджень подій навколо участі північнокорейських військ та спроб Росії мати гнучку стратегічну комунікацію в інформаційній війні.
Російський фреймінг участі північнокорейських військових у повномасштабній російсько-українській війні
Keywords: mass communications; strategic communication; strategic narratives; framing; Russo-Ukrainian war; масові комунікації; стратегічні наративи; стратегічна комунікація; фреймінг; російсько-українська війна