Система оповіщення повітряної тривоги на базі мікроконтролера ESP32 - Шестов, Михайло Петрович (My University, 2025)
Об'єкт розроблення: процес отримання, обробки та сповіщення про повітряну небезпеку за допомогою автономного апаратно-програмного комплексу. Мета роботи — розробити та дослідити апаратно-програмний комплекс для оповіщення про повітряну тривогу на базі мікроконтролера ESP32, який забезпечує високу надійність, автономність, швидкість реакції та не залежить від наявності у користувача смартфона, вирішуючи проблему своєчасного інформування вразливих верств населення в умовах нестабільного мобільного зв'язку та доступу до Інтернету. Стислий опис роботи. У роботі проведено аналіз існуючих традиційних та цифрових систем оповіщення населення про повітряну небезпеку, виявлено їхні переваги та недоліки, зокрема залежність від наявності у користувача смартфона та стабільного інтернет-з'єднання. На основі аналізу сформульовано технічні вимоги до розроблюваного пристрою. Обґрунтовано вибір мікроконтролера ESP32 як центрального елемента системи завдяки його високій продуктивності, інтегрованому модулю Wi-Fi та низькій вартості. Також підібрано інші апаратні компоненти, такі як звуковий модуль DFPlayer Mini, динамік та світлодіоди для забезпечення візуальної та звукової індикації. Розроблено принципову електричну схему пристрою та детальний алгоритм роботи програмного забезпечення. Програмна логіка, реалізована мовою C++ в середовищі Arduino IDE, забезпечує підключення до мережі Wi-Fi, періодичне надсилання HTTP-запитів до публічного API Sirens.ia.ua , обробку отриманих JSON-даних та керування індикацією залежно від статусу тривоги в обраному регіоні. В результаті було створено та протестовано діючий прототип автономного оповіщувача, який успішно виконує поставлені завдання. Розробка має практичне значення, оскільки її низька собівартість та простота конструкції дозволяють організувати масове виробництво для забезпечення потреб населення.
Keywords: повітряна тривога; система оповіщення; ESP32; мікроконтролер; Інтернет речей; IoT; API; DFPlayer Mini; автономний пристрій; апаратно-програмний комплекс.