Особливості функціонування фразеологізмів у німецькому політичному медіа дискурсі - Работіна, Єлизавета Михайлівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Робота присвячена дослідженню особливостей використання фразеологізмів у німецькому політичному медіа дискурсі. Політична мова у періоди соціально-економічних криз набуває особливого значення і стає потужним інструментом впливу на громадську думку. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року дослідження сфери політичної комунікації та її мовні засоби, зокрема фразеологічні одиниці, набувають особливого значення. Метою роботи є розкриття особливостей функціонування фразеологізмів у німецькому політичному медіа дискурсі, в тому числі і у період війни в Україні. У роботі досліджуються лексико-семантичні особливості фразеологізмів у промовах відомих політичних діячів, а також використання фразеологізмів німецькомовними ЗМІ. Результати проведеного дослідження доводять, що використання фразеологізмів має вагомий вплив на політичні події у світі та набувають особливого значення під час війни. У сучасному політичному дискурсі активно вживаються фразеологізми різної структурно-семантичної організації, різні за ідіоматичністю та смисловим навантаженням. Незважаючи на їх походження з різних історичних періодів, вони продовжують залишатися в політичному дискурсі. Об'єктом дослідження є фразеологізми в сучасному німецькому політичному медіа дискурсі. Предметом дослідження є вживання фразеологізмів політиками у медійних текстах, зокрема у політичних промовах. Для досягнення мети дослідження використовувалися такі методи: загальнонаукові методи (аналіз лінгвістичних джерел, метод теоретичного аналізу для визначення основних понять, пов'язаних з фразеологією), функціональні методи та спеціальні лінгвістичні методи (аргументації перекладацьких прийомів). Структура роботи зумовлена логікою дослідження, поставленими завданнями і складається зі вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи складає 64 сторінок, обсяг основного тексту — 44 сторінки.

The study is focused on the features of the use of phraseological units in German political media discourse. Political speech during periods of socio-economic crises gains significance and becomes a powerful tool for influencing public opinion. After the full-scale invasion of Russia into Ukraine in February 2022, the study of the field of political communication and its linguistic means, particularly phraseological units, has gained significance. The aim of the research is to reveal the features of the use of phraseological units in German political media discourse, including during the period of the war in Ukraine. The study examines the lexical-semantic features of phraseological units in the speeches of well-known political figures and the use of phraseological units by German-language mass media. The results of the study prove that the use of phraseological units has a significant impact on political events worldwide and gains particular significance during the period of the war. In modern political discourse, phraseological units of different structural and semantic organisations, different in idiomaticity and semantic load, are actively used. Despite their origin from different historical periods, they continue to remain in political discourse. The object of research is the phraseological units in German political media discourse. To achieve the goal of the study, the following methods were used: general scientific methods (analysis of linguistic sources, method of theoretical analysis to determine the main concepts related to phraseology), functional methods and special linguistic methods (argumentation of translation techniques). The structure of the study is determined by the logic of the research, the tasks and consists of an introduction, two chapters, conclusions to the chapters, general conclusions, a list of used sources and appendices. The total workload is 64 pages, with the main text comprising 44 pages.
Features of the functioning of phraseology in the German political media discourse
Keywords: фразеологізми; політичний медіа дискурс; політик; промова; ЗМІ; phraseological units; political media discourse; politician; speech; mass media