Павло Житецький: Історія української мови в загальнославістичному контексті - Глущенко, Володимир Андрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022)
Фронтальне дослідження славістичних студій XIX ст. – 30-х рр. XX ст. засвідчило: проблему зв’язку вокалізму і консонантизму в історії слов’янських мов (на українському мовному матеріалі) поставив український мовознавець Павло Житецький. П. Житецький висунув концепцію, у межах якої кожне розглядуване фонологічне явище посідає певне, логічно обґрунтоване місце; воно органічно включене в загальну концепцію, випливає з неї. У викладі П. Житецького певна фонологічна зміна (занепад редукованих голосних) виступає причиною низки інших фонологічних змін: занепад редукованих як ключовий процес у 'передісторії' та історії фонологічних систем східнослов’янських мов спричиняє 'ланцюгову реакцію' у відповідних вокалічній і консонантній підсистемах. Теза П. Житецького про те, що в слов’янських мовах та в їхній історії 'бідний' вокалізм поєднується з 'багатим' консонантизмом i навпаки, заклала основи історичної типології слов’янських мов (на фонологічному рівні) і виявилася дуже продуктивною в мовознавстві XX ст. Вона стала основою поділу слов’янських мов на два типи – вокалiчний i консонантний, які було інтерпретовано як у синхронічному, так i в діахронічному аспекті (А. Ісаченко, К. Горшкова, В. Іванов, В. Колесов). П. Житецьким було реконструйовано системи архетипiв i системи фонетичних законів з подібним механізмом (об’єднаних спільною причиною). Завдяки цьому історія фонетичної системи української мови в трактуванні П. Житецького виступає як ланцюг причиново пов’язаних фонетичних процесів на рівні підсистем (вокалізм i консонантизм) i ознак звуків (сила i слабкість, глухість i дзвінкість, твердість i м’якість приголосних). Це й зумовило те, що концепція зв’язку вокалізму I консонантизму в історії української мови П. Житецького зберегла актуальність у порівняльно-історичному й типологічному мовознавстві ХХ ст. – початку ХХІ ст.

Frontal study of Slavic studies of the 19th century – 30s of XX century testified: the problem of the relationship between vocalism and consonantism in the history of Slavic languages (based on Ukrainian language material) was presented by the Ukrainian linguist Pavlo Zhytetskyi. P. Zhytetskyi put forward a concept within which each considered phonological phenomenon occupies a certain, logically justified place; it is organically included in the general concept, derives from it. According to P. Zhytetskyi, a certain phonological change (the decline of reduced vowels) is the cause of a number of other phonological changes: the decline of reduced vowels as a key process in the «prehistory» and history of the phonological systems of East Slavic languages causes a «chain reaction» in the corresponding vocal and consonant subsystems. P. Zhytetskyi’s thesis that in Slavic languages and their history «poor» vocalism is combined with «rich» consonantism and vice versa, laid the foundations of the historical typology of Slavic languages (on the phonological level) and proved to be very productive in linguistics of the 20th century. It became the basis for the division of Slavic languages into two types – vocalic and consonantal, which were interpreted both in the synchronic and in the diachronic aspect (А. Isachenko, K. Gorshkova, V. Ivanov, V. Kolesov). P. Zhytetskyi reconstructed systems of archetypes and systems of phonetic laws with a similar mechanism (united by a common cause). Thanks to this, the history of the phonetic system of the Ukrainian language in the interpretation of P. Zhytetskyi appears as a chain of causally connected phonetic processes at the level of subsystems (vocalism and consonantism) and signs of sounds (strength and weakness, deafness and sonority, hardness and softness of consonants). This led to the fact that the concept of the connection between vocalism and consonantism in the history of the Ukrainian language by P. Zhytetskyi retained its relevance in comparative-historical and typological linguistics of the 20th century – the beginning of the 21st century.
The history of the Ukrainian Language in the General Slavic Context
Keywords: П. Житецький; історія української мови; фонологічний рівень; зв’язок вокалізму і консонантизму; типологія слов’янських мов; P. Zhytetskyi; history of the Ukrainian language; phonological level; relationship between vocalism and consonantism; typology of Slavic languages