Басейнова модель управління водними ресурсами: алгоритм запровадження в Україні - Гавриленко, Олена Петрівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Мета. Проаналізувати сутність інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом та обгрунтувати механізми його запровадження в Україні. Методика. Було використано аналітичний, синтетичний, дедуктивний, індуктивний, монографічний, порівняльно-географічний методи. Результати. Обґрунтовано ефективність стратегії управління водними ресурсами за басейновим принципом, що дає можливість подолати протиріччя між різними водокористувачами басейну та узгоджувати питання охорони водних ресурсів. Розкрито неприпустимість порушення екологічного законодавства при розробленні програм розвитку галузей водокористування в Україні. Запропоновано шляхи уникнення подібних порушень. Наукова новизна. Проаналізовано стратегію використання і охорони водних ресурсів на рівні річкового басейну відповідно до підходів Водної Рамкової Директиви ЄС, що річка – то є одне ціле, і що потрібно враховувати аспекти впливу на весь басейн. Обґрунтовано необхідність розроблення єдиної методології оптимального управління водними ресурсами України, з максимальним урахуванням особливостей кожного річкового басейну. Практична значимість. Матеріали публікації, її висновки та пропозиції можуть бути використані для подальшого розроблення алгоритмів упровадження інтегрованого управління водними ресурсами за басейновим принципом в Україні. Наведений негативний досвід ігнорування екологічних вимог, успадкований застарілою системою управління в Україні, має спонукати до упровадження найсучасніших технологій басейнового управління водними ресурсами.

Purpose. To analyze the essence of integrated water resources management based on the basin principle and to substantiate the mechanisms of its introduction in Ukraine. Method. Analytical, synthetic, deductive, inductive, monographic, comparativegeographic methods were used. Results. The effectiveness of the water resources management strategy based on the basin principle has been substantiated, which enables to overcome the contradictions between different water catchers of the basin and to coordinate the issues of water resources protection. It was shown that the violation of environmental legislation in the working out of water use development programs in Ukraine was unacceptable. The ways of avoiding such violations are proposed. Scientific innovation. The strategy of using and protecting water resources at the river basin level in accordance with the approaches of the EU Water Framework Directive is analyzed; that the river is one integral and that it is necessary to take into account the aspects of influence on the whole basin. The need for development of optimal water resources management unified methodology in Ukraine, with maximum consideration of the characteristics of each river basin is substantiated. Practical significance. The publication materials, its conclusions and proposals can be used for the further development of algorithms for the introduction of integrated water resources management according to the basin principle in Ukraine. The negative experience of ignoring ecological requirements, inherited by an outdated management system in Ukraine, should lead to the introduction of the most up-to-date technologies of water resources basin management.

Цель. Проанализировать сущность интегрированного управления водными ресурсами по бассейновому принципу и обосновать механизмы его внедрения в Украине. Методика. Были использованы аналитический, синтетический, дедуктивный, индуктивный, монографический, сравнительно-географический методы. Результаты. Обосновано эффективность стратегии управления водными ресурсами по бассейновому принципу, что дает возможность преодолеть противоречия между разными водопользователями бассейну и согласовывать вопросы охраны водных ресурсов. Раскрыта недопустимость нарушения экологического законодательства при разработке программ развития отраслей водопользования в Украине. Предложены пути избегания подобных нарушений. Научная новизна. Проанализирована стратегия использования и охраны водных ресурсов на уровне речного бассейна в соответствии с подходами Водной Рамочной Директивы ЕС, что река – это одно целое, и что нужно учитывать аспекты влияния на весь бассейн. Обосновано необходимость разработки единой методологии оптимального управления водными ресурсами Украины, с максимальным учетом особенностей каждого речного бассейна. Практическая значимость. Материалы публикации, ее выводы и предложения могут быть использованы для дальнейшей разработки алгоритмов внедрения интегрированного управления водными ресурсами по бассейновому принципу в Украине. Приведенный негативный опыт игнорирования экологических требований, унаследованный от устаревшей системы управления в Украине, должен побудить к внедрению самых современных технологий бассейнового управления водными ресурсами.
Basin Water Management Model: Implementation Algorithm in Ukraine
Бассейновая модель управления водными ресурсами: алгоритм внедрения в Украине
Keywords: управління водними ресурсами; басейновий принцип; річковий басейн; гідрографічне районування; басейнові ради; стратегічна екологічна оцінка; управление водными ресурсами; бассейновый принцип; речной бассейн; гидрографическое районирование; бассейновые советы; стратегическая экологическая оценка; water resources management; basin principle; river basin; hydrographical zoning; basin councils; strategic environmental assessment