Концепт толерантність у дискурсі спецслужб (на матеріалі англійської, німецької, російської, української мов) - Юдко Людмила Віталіївна (My University, 2016)
Мета дисертаційної роботи полягає в дослідженні концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у дискурсі спецслужб на матеріалі офіційних сайтів спецслужб Великої Британії, Німеччини, Росії, України. Об’єктом дослідження є концепт ТОЛЕРАНТНІСТЬ у дискурсах офіційних сайтів спецслужб Великої Британії, Німеччини, Росії, України. Предметом дослідження є дискурсоутворювальна роль концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у комунікаціях спецслужб із громадянським суспільством країн, мови яких вивчаються. В ході роботи сформульовано теоретичні положення дисертації, схарактеризовано підходи до дослідження концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у сучасній лінгвістиці. Розроблено методику дослідження концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у дискурсах спецслужб. Схарактеризовано спільні та специфічні риси концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у досліджуваних лінгвокультурах. Визначено рівень сформованості концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ СПЕЦСЛУЖБИ в концептуальній свідомості представників лінгвокультур, що досліджуються на основі асоціативного експерименту в англійських, німецьких, російських, українських інтернет-ресурсах. Установлено системоутворювальні параметри дискурсу толерантності в інституційних комунікаціях спецслужб країн, мови яких вивчаються. Обґрунтовано амбівалентність концепту ТОЛЕРАНТНІСТЬ у дискурсах офіційних ресурсів спецслужб як підґрунтя для виникнення субконцептів НУЛЬОВА ТОЛЕРАНТНІСТЬ, ІНТОЛЕРАНТНІСТЬ.