Особливості здійснення політичного маніпулювання в соціальних мережах - Вербило Владислав (My University, 2021)
В даному дослідженні здійснено загальний аналіз теоретико-концептуальних підходів до вивчення політичного маніпулювання в інтернет-комунікації та оцінено маніпулятивний потенціал соціальних мереж; визначено і систематизовано моделі технології політичного маніпулювання в соціальних мережах; проаналізовано зарубіжний і український досвід з протидії політичному маніпулюванню та сформульовано пропозиції щодо протидії маніпулятивним технологіям в соціальних мережах. Одним з технічних підходів до вирішення проблеми політичного маніпулювання в інтернеті може стати функція пошукових систем, що класифікує текстову інформацію за змістом в ній маніпулятивних елементів. Перспективним є також створення автоматизованої системи на основі нейронних мереж, яка в режимі реального часу буде здатна відстежувати підвищення активності користувачів і оцінювати публікований матеріал. Для вирішення проблем маніпулювання необхідно підвищити рівень грамотності населення щодо небезпеки політичного маніпулювання в соціальних мережах, розвивати культуру споживання інформації та критичність її сприйняття. Перспективним напрямком підвищення культури використання інформації є введення у ВНЗ і школах навчального курсу, який включатиме в себе навчання пошуку інформації в інтернеті, роботи з інтернет-сервісами, верифікації соціально-політичної інформації.