Молекулярно-біологічна характеристика бактеріофагів, специфічних до Klebsiella spp. - Морміль Олександра Юріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Повномасштабна війна стала каталізатором поширення резистентних штамів Klebsiella pneumoniae. Вичерпання ефективних схем терапії робить пошук альтернативних методів лікування стратегічною необхідністю для національної безпеки. Саме тому мета роботи полягала у виділенні та характеристиці ізолятів бактеріофагів, специфічних до Klebsiella spp., для оцінки їхнього терапевтичного потенціалу. Застосовували мікробіологічні, вірусологічні та молекулярно-біологічні методи досліджень. Зі стічних вод виділили 9 ізолятів бактеріофагів, здатних лізувати клінічні штами Klebsiella spp. Вони відрізняються за морфологією негативних колоній, таксономічним положенням і за спектром чутливих хазяїв. За допомогою секвенування підтвердили безпечність фагів для подальшого клінічного застосування — усі ізоляти є літичними і не містять факторів вірулентності, маркерів лізогенності та генів антибіотикорезистентності. Досліджені віруси належать до вже відомих родів, а бактеріофаги PhK6 та PhK7 є представниками вже ідентифікованих видів. Спектр літичної активності виділених ізолятів коливається у межах 7–45% та покриває 62 зі 106 тестованих локальних клінічних ізолятів Klebsiella spp. Встановили, що стабільність віріонів при переході в аерозольний стан залежить від їхньої морфології.
Keywords: бактеріофаги; Klebsiella; резистентність; небулайзер