Соціальне конструювання образів українців та росіян у інтернет-змі в умовах інформаційної війни - Ніколаєв Павло Романович (My University, 2022)
Визначено типову модель інформаційної війни: ситуація, справжня чи штучна, чітко інтерпретується як негатив; окремий факт стає закономірністю; акцент на негативних наслідках (потерпілих чи збитках). Головними знаряддями в інформаційній війні є ЗМІ, контроль каналів комунікації, техніки впливу та маніпуляції психікою реципієнта. З’ясовано, що ЗМІ використовують досить велику кількість методів впливу на громадську думку, такі як: інформування громадян; спотворення, замовчування інформації; приховування інформації (замовчування, вибіркова подача матеріалу) та інформаційна ізоляція. Виділено основні відмінності ведення інформаційної війни традиційними ЗМІ та в Інтернет-просторі: в Інтернеті значно більше джерел інформації, неможливе нівелювання впливу на аудиторію «лідерів думок», відсутня система фільтрації інформації, безліч комунікативних ланцюжків, які конкурують за увагу аудиторії, а також різні головні теми дня в традиційних ЗМІ та в Інтернет-просторі.