Tourist and excursion resources of desnianskiy recreational route - Бейдик, О.; Сировець, Сергій Юрійович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2017)
Every year river cruises are becoming more common, as river corridors have strong potential for recreation and tourism: architectural, historical and natural attractions are concentrated on their banks and in the port cities. Nevertheless major rivers have a huge resource and recreational potential as compared to small and medium-sized rivers, their tourist-recreational “luggage” is remarkably more modest. At the same time historical and national patriotic significance of small rivers sometimes is not inferior to the potential of major rivers. It’s worth noting that it is the medium and small rivers that often bears a recreational load that overpasses similar load on the major rivers. Materials of the article, based on the field researches and processing of an array of relevant publications and monographs, are dedicated to the systematization of ideas about the natural, architectural, historical and cultural resources of the Ukrainian part of the river Desna (Kyiv and Chernihiv region) – the largest left tributary of the river Dnipro. It’s suggested structural logical model of the hierarchy of fundamental world recreational and tourist resources, where banks of rivers, lakes and artificial lakes occupy the third of six levels. We systematized the ideas about the natural, architectural and historical sites that are visible from the board of the ship passing along the river Desna route and it was explained the sequence of its passage. Quantitative and qualitative indicators and characteristics of the tourist tour route on the Desna river is the basis for the comprehensive assessment of recreational and tourist potential of the Desnianskii recreational corridor, appropriate managerial decisions in through the lens of economic and ecological policies and regional (local) planning and design. River cruises and guided tours on the major and medium rivers of Ukraine, with its language, food and leisure particular characteristics, come to be certain alternative to the traditional Ukrainian tourist’s voyages to Egypt, Turkey, the Mediterranean Europe or Thailand.

Річкові круїзи з кожним роком набувають все більшого поширення, адже річкові коридори містять потужний рекреаційно-туристський потенціал – архітектурно-історичні та природні пам’ятки, зосередженні на їх узбережжях та в портових містах. Великі річки містять значний ресурсно-рекреаційний потенціал, що стосується малих та середніх річок, то їх туристсько-рекреаційний «багаж» значно скромніший. В той же час історичне та національно-патріотичне значення малих річок іноді не поступається потенціалу великих річок. Слід зазначити, що саме середні та малі річки часто-густо несуть рекреаційне навантаження, яке значно перевищує аналогічне навантаження на великих річках. Матеріал публікації, що ґрунтується на експедиційних дослідженнях та опануванні масиву відповідних публікацій та монографій, присвячений систематизації уявлень про природні, архітектурно-історичні та етно-культурні ресурси української ділянки річки Десни (Київська та Чернігівська області) – найбільшого лівого притока річки Дніпро. Запропоновано структурно-логічну модель ієрархії фундаментальних світових рекреаційно-туристських ресурсів, в якій узбережжя річок, озер та водосховищ займають ІІІ з VI рівнів, систематизовано уявлення про природні та архітектурно-історичні об’єкти, що знаходяться у візуальній доступності з борту теплохода під час проходження маршруту по р. Десна та розкрито послідовність його проходження. Кількісно-якісні показники та характеристики туристсько-екскурсійного маршруту річкою Десна є підґрунтям комплексної оцінки рекреаційно-туристського потенціалу (актуалу) Деснянського рекреаційного коридору, прийняття відповідних управлінських рішень в площині еколого-економічної та проектно-планувальної регіональної (районної) політики. Річкові круїзи та екскурсійні тури великими та середніми річками України, маючи свою мовну, харчову або дозвіллєву специфіку, виступають певною альтернативою традиційним поїздкам українського туриста до Єгипту, Туреччини, Середземноморської Європи або Таїланду.
Туристсько-екскурсійні ресурси деснянського рекреаційного коридору
Америка (журнал). – Миссисипи – великий водный путь Америки. – № 188. 1972. с.11- 20. «Без году неделя» (худ. фильм, реж. М. Засєєв-Руденко) – Бейдик О.О. Рекреаційні ресурси України. – К.: Альтерпрес, 2011. – 462 с. Бейдык А.А. Динамика и структура рекреационного освоения долины Днепра в пределах УССР. Авт. дис.…канд.геогр. наук. К.: Киевский государсвенный университет. – 1986 г. – 24 с. Вишневський В.І. Ріка Дніпро. – К.: Інтерпрес ЛТД, 2011. – 384 с. Вишневський В. Ресурси екотуризму: основні поняття та визначення // Географія та туризм. – 2012. – Вип. 18. – с. 19–24. «Волга-Волга» (худ. фильм, реж. Г.Александров0 – 1938. Кулініч М.Т. Аквально-терральні рекреаційні комплекси Середнього Подніпров’я. Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук К.: – 22 с. http://scc.knu.ua/upload/iblock/03a/aref_Kulinich%20M..pdf Исследование рекреационных возможностей бассейнов малых рек (по фрагменту бассейна р. Пахры) с целью решения проблемы территориального размещения мест отдыха. – М.: Научно-информационный и издательский отдел Института генерального плана г. Москвы. 1974 г.–– 71 с. Ли Шуаньдэ, Цзинь Яовэня. Река Чуаньцзян. Китай (журнал). №4. – Пекин: «Синьхуа» – 44с. Леснов О.В. Застройка приречных территорий городов. К.: «Будівельник», 1977. – 72 с. Лоцманская карта р. Десны от г. Чернигова до устья. Масштаб 1:10000.- К.: Главное управление речного флота при Совете министров УССР. Днепровское бассейновое управление водных путей. 1974. – 33 с. Микоян С. На параходе Дружбы по Миссисипи. – За рубежом 12-13. № 36(1365). 1986 г. Украинский туризм. № 2 – 2006. Речной Круиз. Забытая индустрия. Из-во «Зеркало мира» 76 с. Экологическое состояние трансграничних участков рек басейна Днепра на территории Украины / Под ред. А.Г. Васенко и С.А. Афанасьева. – К.: Академпериодика, 2002. – 355 с.
Keywords: річкові круїзи; Деснянський рекреаційний коридор; історико-культурні та природні рекреаційно-туристські ресурси; river cruises; Desnianskiy recreational route; historical; cultural and natural recreation and tourism resources