Звʼязок тривожно-депресивних симптомів з рівнем соціальної підтримки пацієнтів, які отримують хіміотерапію - Юзвишина, Ганна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Теоретична значущість дослідження полягає у тому, що отримані результати поглиблюють розуміння взаємозв’язку між тривожно- депресивними симптомами та рівнем соціальної підтримки у пацієнтів, які проходять хіміотерапію, і підтверджують роль соціальної підтримки як потенційного буферного чинника емоційного напруження. Дослідження розширює наукові уявлення про психологічні механізми адаптації онкопацієнтів до тривалого лікування та підкреслює значення суб’єктивного сприйняття підтримки у формуванні емоційного благополуччя. Практична значущість отриманих результатів полягає у тому, що виявлені закономірності можуть бути використані у розробці програм психологічної допомоги пацієнтам онкологічного профілю, зокрема у формуванні стратегій підвищення соціальної підтримки та розвитку навичок ефективного подолання стресу.
Keywords: депресія; тривожність; пацієнт; хіміотерапія