Особливості зв'язку читання та психологічного благополуччя особистості - Ксьяненко, Аліна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Метою даної роботи є дослідити особливості зв’язку читання та психологічного благополуччя особистості. Практичне значення одержаних результатів. Читальна інтервенція демонструє потенціал у застосуванні в якості інструменту психологічної самодопомоги. Ефективність підтверджується здатністю покращувати емоційний стан, підвищувати когнітивну гнучкість та знижувати рівень стресу й тривожності. Завдяки активації механізмів нейропластичності та стимуляції рефлексивних процесів, читання сприяє розвитку критичного мислення, покращує концентрацію уваги та забезпечує здатність до глибокого осмислення інформації. Результати дослідження можуть бути використані для розробки програм, спрямованих на профілактику емоційного вигорання і стресу, створення освітніх стратегій, які враховують особливості когнітивної діяльності в умовах інформаційного перевантаження, та підтримку психологічного благополуччя.
Keywords: благополуччя; читання; інформація; психологічне благополуччя