Роменське товариство сільських господарів, його філії та дослідні поля (1896–1914) - Коцур, Анатолій Петрович; Коцур, Галина (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
З’ясовується місце та роль Роменського товариства сільських господарів і його філій у реконструкції аграрної сфери Посулля. Товариство започатковане одним із перших на теренах краю кінця XIX ст. і стало унікальним явищем галузевої дослідної справи аграрного напрямку. Засновані ним філії та дослідницькі поля й ділянки стали посередницькою ланкою між наукою та практикою.

The place and role of the Romenske Rural Cooperative and its branches in the reconstruction of the agricultural sector in Posullya are being explored. The Cooperative, established at the end of the 19th century, was one of the first in the region and became a unique phenomenon in agricultural research. It actively organized agricultural exhibitions and fairs, encouraged farmers with awards, and disseminated scientific literature.
Romny Rural Cooperative, its Branches, and Research Fields (1896–1914)
Keywords: Роменське товариство сільських господарів; Роменське дослідне поле; сільське господарство; сільськогосподарська техніка; галузеве дослідження; виставки; сільські господарі; нагороди; Romenske Rural Cooperative; Romenske Research Field; agriculture; agricultural technology; industry research; exhibitions; farmers; awards