CULTURAL STEREOTYPES IN POLISH JOKES - ЖУЙКОВА, Маргарита; КОТИС, Олена (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2022)
The article presents results of textological research based on Polish humor. The jokes feature music-related topics (approx. 400 jokes were analyzed). The general peculiarity of such jokes is richness of hyperbole that is used to display characteristics of musicians and the instruments they play. Constant attention to these characteristics creates some certain cultural stereotypes that are transmitted through short funny texts that are easy to remember and pass on in the society. For instance, viola players are rather popular characters of Polish jokes. However, they are usually presented as individuals whose performance cannot be referred to as professional: they play out of tune, if they play in an orchestra, they lag behind the rhythm, they can not tune their instrument properly and what they play is not music, but some noise. There are jokes that depict characteristics of specific groups of musicians as narrow-minded and not well-educated people (for instance, village musicians who usually play at wedding parties, think they could play in a philharmonic orchestra). However, not all the jokes include negative stereotypes: some characters evoke sympathy and even admiration: one of the jokes portrays a jazz musician who does not earn money by performing; on the contrary, they invest in music. Such a musician is devoted to their art and is ready to make financial sacrifice to promote their music. Our analysis has proved that Polish music jokes are based on rich musical background and require readers/listeners to have considerable amount of such knowledge. Moreover, in the process of understanding and interpretation of these texts a recipient has to undergo series of cognitive procedures (to understand the desirable implication, to quickly single out the characteristic feature of an object that usually takes marginal position in a concept structure, etc.).

У статті представлено результати текстологічного дослідження масиву польських анекдотів на музичну тематику (близько 400 одиниць). Загальною особливістю цих анекдотів є гіперболізоване представлення негативних властивостей як самих музикантів, так і тих музичних інструментів, на яких вони грають. Постійне наголошування на таких властивостях створює певні культурно-національні стереотипи, які транслюються через короткі гумористичні тексти, що легко запам’ятовуються і поширюються у суспільстві. Наприклад, персонажем багатьох польських анекдотів є альтист, який зображено як особу професійно недосконалу: він постійно фальшує, відстає від оркестру, не вміє налаштовувати свій інструмент, а сам альт витворює не музику, а сторонній шум. Окремі анекдоти містять глузування щодо окремих груп музикантів, яких подано як обмежених, малоосвічених осіб (наприклад, висміюються сільські музики, що грають на весіллях, однак вважають, що можуть грати і в оркестрі філармонії). Проте далеко не всі анекдоти містять негативно забарвлені стереотипи музикантів: стикаємося і з такими образами, які викликають співчуття і навіть захоплення. Так, в одному з анекдотів зображено джазового музиканта, який не заробляє на музиці, а витрачає на неї свої статки. Такий музикант відданий своєму мистецтву і готовий йти на матеріальні жертви задля популяризації музики. Загалом наш аналіз засвідчив, що польські анекдоти на музичну тематику засновані на значному масиві фонових знань у сфері музики, що вимагає такого ж обсягу знань і від читачів (слухачів) цих текстів. Крім того, під час сприйняття та інтерпретації анекдотів реципієнт має здійснити низку складних когнітивних процедур (вивести очікувану імплікацію; швидко виокремити ту характеристику об’єкта, яка в нормі посідає у структурі концепту маргінальну позицію, тощо).
КУЛЬТУРНІ СТЕРЕОТИПИ В ПОЛЬСЬКИХ АНЕКДОТАХ
Keywords: гумор; польські анекдоти; культурний стереотип; музика; музичні інструменти; humor; Polish jokes; cultural stereotype; music; musical instruments