Особливості створення карт природно-заповідного фонду України - Тростянчук Віталіна Петрівна (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто питання щодо необхідності і особливостей картографування об’єктів та територій природно-заповідного фонду з метою забезпечення науковців, управлінців, освітян, працівників різних галузей правдивою картографічною інформацією про стан природоохоронної діяльності. Також надана інформація про природно-заповідний фонд, його структуру, класифікацію, історію розвитку, проаналізовано досвід картографування територій та об’єктів природно-заповідного фонду, опрацьовано бази даних та розроблено умовні позначення і карти природно-заповідних територій Тернопільської та Волинської областей. Під час дослідження виконано збір та обробку статистичних даних на основі аналізу розвитку природно-заповідного фонду та досвіду картографування його територій та об’єктів, проведено роботу з обробки баз даних, вибір картографічних методів для відображення показників. Для карт природно-заповідного фонду, у програмі Adode Illustrator було розроблено умовні позначення для відображення усіх об’єктів та територій природно-заповідного фонду. Карти Волинської та Тернопільської областей було укладено та оформлено в програмних продуктах ArcGis та Adode Illustrator.
Keywords: природно-заповідний фонд; охорона природи; картографування; картографічні методи