Шлях до інтеграції саамів у шведське суспільство у романі Анн-Гелен Лестадіус «Крадіжка» - Кондратюк Аліса Андріївна (My University, 2024)
В ході дослідження було прояснено та унаочнено ставлення шведів до саамів, були розглянуті етнічні питання, а також внесок саамів у шведську літературу. Було визначено, що Анн-Гелен Лестадіус у своєму романі спирається на велику кількість конкретних фактів. Відтак було зроблено висновок щодо природи твору, яку визначено як роман – журналістське розслідування, оскільки твір поєднує фактичний матеріал з авторським художнім переосмисленням. У бакалаврській роботі вперше здійснено аналіз особливостей структури та композиції досліджуваного роману «Крадіжка», сюжет якого зосереджено у двох часових площинах. Також проаналізовано композицію роману, яка позначається поділом на характерні для саамів сезони. У системі персонажів роману спостережено, що шість центральних персонажів є своєрідними уособленнями актуальних проблем шведського суспільства: екзистенційна криза та самогубство, ксенофобія, расизм, пошуки самоідентичності, звірські вбивства, браконьєрство, що не переслідуються та не караються законом, патріархальні структури.

Studien klargjorde och illustrerade svenskarnas inställning till samerna, undersökte etniska frågor och samernas bidrag till den svenska litteraturen. Det konstaterades att Anne-Helene Lestadius förlitar sig på ett stort antal specifika fakta i sin roman. Därför drogs en slutsats om verkets karaktär, som definierades som en roman - en undersökande journalistik, eftersom verket kombinerar faktamaterial med författarens konstnärliga omtolkning. Kandidatuppsatsen är den första som analyserar särdragen i strukturen och kompositionen i den undersökta romanen Stölden, vars handling är koncentrerad till två tidsplan. Författaren analyserar också romanens komposition, som präglas av den för samerna karakteristiska uppdelningen i årstider. I romanens karaktärssystem konstateras att de sex huvudpersonerna är ett slags personifieringar av aktuella problem i det svenska samhället: existentiell kris och självmord, främlingsfientlighet, rasism, identitetssökande, tidelag, tjuvjakt, som inte åtalas och inte bestraffas enligt lag, patriarkala strukturer.
Keywords: стильові особливості; соціальна напруга; саам; браконьєрство; stilistiska drag; komposition; karaktärssystem; juvskyttande; шведське суспільство