Дослідження стійкості людської теломерази до маломолекулярних інгібіторів - Заяц Інна Олександрівна (My University, 2023)
У роботі проведено дослідження з моделювання взаємодії інгібітору 2-(3,4-дигідроксифеніл)-3,4-дигідро-2Н-хромен-3,5,7-тріолу з ферментом теломеразою; передбачені сайти зв’язування на поверхні теломеразної РНК та білкової каталітичної одиниці, а також проведено докінг. Встановлений потенційний сайт зв’язування 2-(3,4-дигідроксифеніл)-3,4-дигідро-2Н-хромен-3,5,7-тріолу на поверхні теломерази; аміно- та нуклеїнові залишки, що беруть участь у взаємодії з лігандом; типи взаємодій та довжини зв’язків. Отримані результати можуть бути використані для подальших in vitro досліджень. Ключові слова: теломераза, інгібітори теломерази, 2-(3,4-дигідроксифеніл)-3,4-дигідро-2Н-хромен-3,5,7-тріол, (+)-катехін, катехіни, поліфеноли, рак, докінг.

A study was conducted on modelling 2-(3,4-dihydroxyphenyl)-3,4-dihydro-2H-chromene-3,5,7-triol interaction with the enzyme telomerase; predicted binding sites on the telomerase RNA and protein catalytic unit surfaces, and docking was performed. The potential binding site of 2-(3,4-dihydroxyphenyl)-3,4-dihydro-2H-chromene-3,5,7-triol on the surface of telomerase was established, as well as amino and nucleic residues involved in the interaction with the ligand, and types of interactions and lengths of bonds. The obtained results can be used for further in vitro docking studies. Keywords: telomerase, telomerase inhibitors, 2-(3,4-dihydroxyphenyl)-3,4-dihydro-2H-chromene-3,5,7-triol, (+)-catechin, catechins, polyphenols, cancer, docking.