Main peculiarities of the structural landslide formation in Latorutsya river basin (Zakarpatskaya area) - Іванік, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2009)
The complex geological situation and conditions of the modern gravitational and water-gravitational processes in Zadilske (Zakarpatskaya area) based upon detail data of the field work and large-scale mapping are considered of dangerous geological processes. The formation of the orthogonal structural landslide zones related to river valleys has been characterized. The main factors of landslide formation have been considered. Priority role of structure-destructive processes in the landslide formation has been proved.

Розглянуто геологічну будову та характер прояву сучасних гравітаційних та водно-гравітаційних процесів району с. Задільське (Закарпаття) із застосуванням даних детальних польових досліджень та крупномасштабного геологічного картування. Охарактеризовано формування ортогональних по відношенню до річкових долин структурних осувних зон. Означено визначальні чинники формування осувів. Підтверджено пріоритетну роль структурно-деструктивних процесів у виникненні та активізації осувних явищ.
Головні особливості формування та активізації структурних осувів в басейні річки Латориця (східні Карпати)