Біохімічні механізми за хімічного опіку стравоходу - Раєцька Яна Борисівна (My University, 2019)
Дисертація присвячена з’ясуванню ролі процесів протеолізу в молекулярно-біохімічних механізмах ушкодження та регенерації слизової оболонки стравоходу за умов хімічного опіку. Результати поглиблюють існуючі погляди на функціонування біохімічних механізмів за ХОС. Виявлені суттєві порушення в імунній ланці – підвищення прозапальних цитокінів на тлі дефіциту протизапальних, окисно-антиоксидантної рівноваги – активація процесів ПОЛ та дисрегуляція антиоксидантних ферментних систем. Показано зміни в протеолітичному балансі, підвищення активності протеолітичних ферментів та їх інгібіторів у крові та тканинах за ХОС. Вперше ідентифіковано в кровотоці білкові молекули, що дають змогу деталізувати процеси загоєння ХОС та можуть бути використанні в якості діагностичних та прогностичних маркерів розвитку та перебігу цього патологічного процесу. Розроблено концептуальну схему щодо встановлення основних біохімічних механізмів за ХОС та запропоновано засоби корекції, які можуть бути ефективними при лікуванні післяопікових ускладнень.