Nature Conservation Value of the Central Svydovets Mountains (Ukrainian Carpathians) - Кагало, О.; Канарський, Ю.; Микітчак, Т.; Ковтонюк, Ольга Володимирівна; Кобів, Ю.; Кияк, В.; Сичак, Н.; Башта, A.-T.; Царик, Й.; Дикий, І.; Шидловський, І.; Решетило, О. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
North-central part of the Svydovets Mts with adjacent upper Chorna Tisa river basin belongs to the most preserved and less disturbed mountain ecosystems in the Ukrainian Carpathians characterized by high biotic and landscape diversity. This area has been highly threatened lately because of the construction of a large recreation ski and spa resort “Svydovets” is being planned here. An unprecedentedly massive disturbance and transformation of natural complexes in the area about 15-20.000 ha is expected to happen on the territory, which is almost unpopulated and hardly accessible. This area is characterized by unique low-disturbed high-mountain glacial landscapes, valuable hydrological objects, old-grown and virgin forests of high conservation value, habitats and populations of dozens of threatened plant and animal species. At least 43 rare and threatened species of vascular plants, 14 – invertebrates, 4 – amphibians, 19 – birds, 14 – mammals included in the Red Data Book of Ukraine (2009) occur here. The high-mountain zone of the Svydovets Mts is exceptionally significant for biodiversity conservation in the Ukrainian Carpathians as one of the most important refuges of the relic boreal-alpine and endemic Carpathian biota. Implementation of the mentioned ambitious business project will lead to destructive consequences for natural ecosystems and landscapes of the whole Svydovets mountain range as well as deterioration of hydrological regime and contamination of the upper Chorna Tisa river basin. It will pose the threat of devastation to ecosystems of the unique glacial mountain lakes, mires and rocks, riverine and subalpine forests, habitats and populations of many rare plants and animals protected in Ukraine and in the European Union. In these circumstances, the need emerges to establish the “Central Svydovets Mts” Nature Protected Area of national importance which could protect the natural environment and biodiversity within the territory threatened by the unacceptable business project.

Центральна частина Свидовецького гірського хребта з прилеглим верхів’ям басейну й витоками річки Чорна Тиса належить до найбільш збережених і малопорушених гірських територій Українських Карпат, якій властиве виняткове біотичне й ландшафтне різноманіття. На цих теренах наявні унікальні високогірні льодовикові ландшафти та гідрологічні об’єкти, особливо цінні для заповідання старовікові ліси й праліси, оселища й популяції десятків рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин. Тут трапляються щонайменше 42 види судинних рослин, 14 – безхребетних тварин, 4 – земноводних, 19 – птахів і 14 видів ссавців, що включені до Червоної книги України (2009). Високогір’я масиву Свидовця має надзвичайно важливе значення для збереження біорізноманіття Українських Карпат як один з найважливіших осередків поширення реліктової бореально-альпійської та карпатської ендемічної біоти. Водночас, ця територія опинилася під загрозою через запроектоване тут будівництво великого туристично-рекреаційного комплексу «Свидовець», що може призвести до безпрецедентного за масштабами руйнування і трансформації природних комплексів на площі приблизно 15-20 тис. га, яка дотепер була практично незаселеною і відносно важкодоступною. Втілення цього проекту буде мати руйнівні наслідки для стану природних екосистем і ландшафтів Свидовецького масиву, зумовить істотне погіршення гідрологічного режиму й забруднення води у верхів’ї басейну Чорної Тиси, поставить під загрозу деградації та знищення екосистеми унікальних гірських льодовикових озер, боліт і скельних відслонень, прирічкових і приполонинних лісів, оселищ і популяцій багатьох рідкісних видів рослин і тварин, що охороняються законом як в Україні, так і в Європейському Союзі. У цій ситуації вважаємо необхідним створення природно-заповідного об’єкта загальнодержавного значення «Центральний Свидовець», що дозволить захистити природне середовище та біотичне різноманіття цієї території від негативних наслідків реалізації вказаного неадекватного бізнесового проекту.
Природоохоронне значення території Центрального Свидовця (Українські Карпати)
Агрокліматичний довідник по Закарпатській області. – Київ: Держсільгоспвидав Української РСР, 1960. – 120 с., додатки. Башта А.-Т.В. Альпійська тинівка в Українських Карпатах // Міжнародні аспекти вивчення та охорони бiорiзноманіття Карпат. – Рахів, 1997. – С. 4-7. Башта А.-Т.В. Фауна і поширення кажанів (Chiroptera: Vespertilionidae) в Українських Карпатах // Науковий вісник ДПМ. – 2009. – Вип. 25. – С. 267-274. Водна Рамкова Директива ЄС 2000/60/EC : основні терміни та їх визначення. – Київ: Вид. офіц. – 2006. – 240 с. Водний кодекс України : офіц. текст зі змінами станом на 04.08.2014 р. № 1990-ІІ // Відом. Верховної Ради України. – 2016. – 2/3. – С. 10. Геоботанічне районування Української РСР. – Київ: Наукова думка, 1977. – 303 с. Годованець Б.Й. Сучасний стан популяції беркута(Aquila chrysaetos) в Українських Карпатах // Вестн. зоологии. – 2003. – Т. 37, № 2. – С. 41-50. Годованець Б.Й. Орнітофауна Карпатського біосферного заповідника // Природа Карпат. Науковий щорічник Карпатського біосферного заповідника та Інституту екології Карпат. – 2016. – № 1. – С. 55–66. Директива Європейського Союзу 92/94/ЄЕС про збереження природних оселищ та видів природної фауни і флори (1992) / Оселищна концепція збереження біорізноманіття: базові документи Європейського Союзу / ред. О.О.Кагало, Б.Г.Проць. – Львів: ЗУКЦ, 2012. – С.28-95. Екологічний стан водотоків бассейну Верхньої Тиси (українсько-румунська ділянка) / за ред. С. О. Афанасьєва. – Ужгород: ІВА, 2010. – 36 с. Зелена книга України / під заг. ред. Я.П.Дідуха – К.: Альтерпрес, 2009. – 448 с.+48 кольор.с. Канарський Ю.В. Кліматичні зміни в регіоні Українських Карпат на початку ХХІ століття та їх вплив на біотичне різноманіття // Наукові основи збереження біотичної різноманітності. – 2016. – Том 7(14), № 1. – С. 15-36. Кияк В.Г. Малі популяції рідкісних видів рослин високогір’я Українських Карпат. – Львів: Ліга-Прес, 2013. – 248 с. Кіш Р.Я., Данилик І.М. Їжача голівка вузьколиста // Червона книга України. Рослинний світ / за ред. Я.П. Дідуха – К.: Глобалконсалтинг, 2009.– С. 269. Кобів Ю., Прокопів А., Борсукевич Л., Гелеш М. Поширення, стан популяцій та характеристика оселищ рідкісних і загрожених видів рослин у північній частині Свидовця (Українські Карпати) // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. – 2009. – Вип. 49. – С. 63-82. Кобів Ю.Й. Популяції рідкісних видів рослин Українських Карпат: структура, динаміка, збереження. – Автореф. дис. … докт. біол. наук. – К., 2014. – 40 с. Ковтонюк О.В., Цвелих Є.М. Сніголавинні процеси території басейну верхньої течії р. Чорна Тиса // Проблеми геоморфології і палеогеографії Українських Карпат і прилеглих територій : зб. наук. праць. – Львів: Вид-во ЛНУ, 2014. – С. 98-104. Корб С.К. Каталог дневных бабочек бывшего СССР, с заметками по систематике и номенклатуре. – Нижний Новгород: С.К.Корб, 2005. – 158 с. Кравчук Я.С. Геоморфологія Полонинсько-Чорногірських Карпат – Львів: ВЦ ЛНУ ім. Івана Франка, 2008. – 188 с. Круглов І. Делімітація, метризація та класифікація морфогенних екорегіонів Українських Карпат. – Укр. геогр. журн. – 2008. – С. 59-68. Малиновський К.А. Рослинність високогір’я Українських Карпат. – Київ: Наук. думка, 1980. – 280 с. Мателешко О. Ю. Водні твердокрилі Українських Карпат. – Ужгород: Мистецька Лінія, 2008. – 200 с. МикітчакТ. Гіллястовусі (Cladocera) й веслоногі (Copepoda) ракоподібні масиву Свидівець (Українські Карпати) // Вісник Львівського університету. Серія біологічна. – 2016. – Вип. 72. – С. 149-160. Ободовський О.Г., Курило С.М., Данько К.Ю. та ін. Гідрометереологічні умови формування та прогноз максимальних витрат води весняного водопілля у верхній течії р. Чорна Тиса // Гідрологія, гідрохімія і гідроекологія. – 2010. – Т. 3 (20). – С. 67-75. Ободовський Ю.О., Хільчевський В.К., Ободовський О.Г., Коноваленко О.С. Гідроморфологічний стан річок верхньої частини басейну Тиси (в межах України) // Гідрологія, гідрохімія і гідроекологія. – 2016. – Т. 4 (43). – С. 38-53. Оселищна концепція збереження біорізноманіття : базові документи Європейського Союзу / ред. О.О.Кагало, Б.Г.Проць. – Львів: ЗУКЦ, 2012. – 278 с. Повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://eia.menr.gov.ua/uploads/documents/288/reports/3dbe4505ee9b689013734f8b54ee9d1b.pdf Попов С.Г., Плющ И.Г. Булавоусые чешуекрылые (Lepidoptera: Papilionoidea & Hesperioidea) Западной Украины. – Ужгород: М-Студия, 2004. – 577 с. Природа Закарпатської області / за ред. К.І.Геренчука. – Львів: Вища школа. Вид-во Львів. ун-ту, 1981. – 156 с. Природно-заповідний фонд Закарпатської області / Заг. редакція С.С.Поп. – Ужгород: Карпати, 2011. – 256 с., іл. Рахівський район : природа, населення, господарство: навч.-метод. посіб. із професійно орієнтованої практики / за ред. Я.Б.Олійника. – Київ: ВПЦ «Київський університет», 2015. – 254 с. Решетило О. Зоогеографія – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2013. – 232 с. Різун В.Б. Туруни Українських Карпат – Львів, 2003. – 207 с. Романенко В.Д., Жулинський В.М., Оксіюк О.П. та ін. Методика екологічної оцінки якості поверхневих вод за відповідними категоріями. – Київ: Символ-Т, 1998. – 48 с. Тлумачний посібник оселищ Резолюції №4 Бернської конвенції, що знаходяться під загрозою і потребують спеціальних заходів охорони. Перша версія адаптованого неофіційного перекладу з англійської (третього проекту офіційної версії 2015 року) / А.Куземко, С.Садогурська, О.Василюк. – Київ, 2017. – 124 с. Украинские Карпаты . Природа / Голубец М.А., Гаврусевич А.Н., Загайкевич И.К. и др. – Киев: Наук. думка, 1988. – 208 с. Хільчевський В.К., Лета В.В. Комплексна оцінка якості води р. Чорна Тиса // Гідрологія, гідрохімія і гідроекологія. – 2016. – Т. 3 (42). – С. 50-56. Червона книга України. Рослинний світ / за ред. Я.П. Дідуха – К.: Глобалконсалтинг, 2009.– 900 с. Червона книга України. Тваринний світ / за ред. І.А. Акімова – К.: Глобалконсалтинг, 2009.– 600 с. Червона книга Українських Карпат. Тваринний світ / ред. О.Ю.Мателешко, Л.А.Потіш. – Ужгород: Карпати, 2011. – 336 с. Черепанин Р.М. Аркто-альпійські види рослин Українських Карпат. – Івано-Франківськ: Вид-во Прикарпатського нац. ун-ту ім. В. Стефаника, 2017. – 92 с. Чопик В.І. Високогірна флора Українських Карпат. – К.: Наук. думка, 1976. – 268 с. Чорна Тиса. Інфраструктура курорту // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=696d4ce40972474997ec0d55622c7716&extent=24.1569,48.2725,24.3473,48.3414 Carpathian list of endangered species. – WWF International Danube-Carpathian Programme, Vienna, Austria; and Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences, Krakow, Poland. – 2003. – 84 pp. Červený zoznam papradorastov a semenných rastlín a živočichov Slovenska. Ochr. Prír. – 2001. – 20 (Suppl.). – S. 48-81. Kanarsky Yu., Geryak Yu., Lyashenko E. Ecogeographic structure of the moth fauna (Lepidoptera, Drepanoidea, Bombycoidea, Noctuoidea) in Upper Tisa river basin and adjacent areas (Ukraine) // “The Upper Tisa River Basin”: Transylvanian Review of Systematic and Ecological Research, vol.11 (2011). – Sibiu, 2011. – P.143-168. Klášterský I. Ad floram Carpatorossicam additamenta critica. Pars II // Preslia. – Praha. – 1930. – № 9. – S. 5-21. List of threatened species in the Czech Republic. Invertebrates / Farkač J., Král D., Škorpík M. [eds.]. – Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Praha, 2005. – 760 pp. Roubal J. Katalog Coleopterа (Brouku) Slovenska a Podkarpatska na zaklade bionomickem a zoogeografickem a spolu systematicky doplnek Ganglbauerovych “Die Kafer von Mitteleuropa” a Reitterovy “Fauna germanica”. – II. – Bratislava, 1936. – 435 pp. Terek J., Kovalchuk A., Kovalchuk N. et al. For the knowledge of protisto-, micro-, macrofauna and environmental conditions in Svydovets lakes (Ukraine) // Prirodnicke vedy, 2004. – Vol.40. – P. 184-194. WWF. Старовікові ліси та праліси Українських Карпат. ОЦЗЛ // Електронний ресурс. – Режим доступу: http://gis-wwf.com.ua/
Keywords: біорізноманіття; охорона природи; руйнування гірських екосистем; природно-заповідні території; гірськолижний курорт; Свидовець; Карпати; biodiversity conservation; the devastation of mountain ecosystems; protected areas; ski and spa resort; Svydovets Mts; Carpathians