Debian/linux автоматизована WebSDR система для 70-см діапазону на базі широкосмугового SDR-приймача R820T2 - Деркач Іван Олександрович (My University, 2024)
Об’єкт розроблення – WebSDR сервер на базі ОС Debian, та відповідна приймальна система для UHF діапазону, що складається з антени типу Ground Plane та RTL-SDR донгла, сполучених між собою кабелем RG-58. Мета роботи – розробка та демонстрація роботи WebSDR сервера, демонстрація практичного моделювання антени за допомогою програмного забезпечення ENZEC Pro+ v.7.0. У роботі розглянуто процес створення автоматизованої системи WebSDR на базі широкосмугового SDR-приймача R820T2. Проведено аналіз сучасних технологій та існуючих рішень у цій сфері. На персональному комп'ютері моделі ТС-105 з ОС Debian v.12 було встановлено та налаштовано для публічного використання користувачами WebSDR сервер, який в подальшому може модернізуватися для роботи одночасно в декількох діапазонах. В такому разі до системи можуть інтегруватися додаткові SDR приймачі, збільшуватись кількість антен чи застосовуватись засоби фільтрації, приклад якої описано в даній роботі, та розділення вхідних сигналів, таких як дуплексери. Продемонстровано роботу в рамках 70-см діапазону частот та спроектовано необхідну для роботи антену. Розрахунки проводились за допомогою програмного забезпечення EZNEC, результати моделювання приведені в ході виконання роботи. На базі розрахунків було сконструйовано та перевірено реальний прототип антени. Також описано метод комп’ютерного моделювання фільтрів на прикладі схеми зі смугою пропускання в діапазоні 433-435 МГц (LPD діапазон).
Keywords: WebSDR сервер; UHF діапазон; SDR; автоматизовані системи; UHF антенна; KrakenRF