Анімалістична фразеологія хорватської мови з порівняльним компонентом (на тлі української мови) - Пушкарь, Владислав (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
Пушкарь В. В. «Анімалістична фразеологія хорватської мови з порівняльним компонентом (на тлі української мови)». Спеціальність 035 «Філологія». Спеціалізація 035.037 «Слов’янські мови та літератури (переклад включно), перша – хорватська». ОНП «Славістика Центрально-Східної Європи і Балкан: теоретичні та прикладні студії: хорватська та українська мови і літератури». Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025, 65 с. Магістерська робота присвячена вивченню анімалістичних фразеологізмів хорватської мови з порівняльним компонентом на тлі української мови. Основною метою дослідження є порівняльний аналіз фразеологічних одиниць, що включають зооніми, зокрема з порівняльними конструкціями. Теоретична частина дослідження охоплює основні аспекти фразеології, а також методи порівняльного аналізу, що дозволяють виявити подібності та відмінності у використанні анімалістичних фразеологізмів у двох мовах. Практична частина містить порівняльний аналіз 100 хорватських анімалістичних фразеологізмів із зоонімами, що були проаналізовані в контексті їхніх українських відповідників. Результати дослідження свідчать про наявність значних спільних рис у використанні тваринних образів у хорватських та українських фразеологізмах, однак також були виявлені і важливі відмінності, що зумовлені культурними та соціальними умовами обох народів. Особливу увагу приділено аналізу культурних конотацій і символічних значень тварин у мовах, а також можливим труднощам при перекладі таких фразеологізмів з однієї мови на іншу.

Pushkar V. V. Animalistic Phraseology of the Croatian Language with a Comparative Component (in the Context of the Ukrainian Language). Specialty 035 "Philology." Specialization 035.037 "Slavic Languages and Literatures (including translation), first – Croatian." Educational Program "Slavic Studies of CentralEastern Europe and the Balkans: Theoretical and Applied Studies: Croatian and Ukrainian Languages and Literatures." Taras Shevchenko National University of Kyiv, 2025, 65 p. This master’s thesis is dedicated to the study of animalistic phraseology in the Croatian language with a comparative component in the context of the Ukrainian language. The primary aim of the research is to conduct a comparative analysis of phraseological units that include zoonyms, particularly those with comparative constructions. The theoretical part of the study covers the key aspects of phraseology, as well as the methods of comparative analysis that help identify similarities and differences in the use of animalistic phraseology in both languages. The practical part includes a comparative analysis of 100 Croatian animalistic phraseological units with zoonyms, which were analyzed in the context of their Ukrainian equivalents. The results of the research reveal significant commonalities in the use of animal imagery in Croatian and Ukrainian phraseological units, while also highlighting important differences that are influenced by the cultural and social conditions of both nations. Special attention is paid to the analysis of cultural connotations and symbolic meanings of animals in the languages, as well as the potential challenges in translating these phraseological units from one language to another.
Keywords: фразеологізм; анімалістична фразеологія; зоонім; порівняльний аналіз; хорватська мова; українська мова; семантика; культурні особливості; лінгвокультура.