“Anatomy of War” in the Modern German and Ukrainian Mass-mediа - Материнська, Олена Валеріївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The paper is devoted to the research of the anthropomorphic representation of war in the German and Ukrainian mass-media by the means of personification and is based upon the theory of conceptual metaphor and contrastive approach. The regular conceptual metaphoric and metonymic models creating “naive anatomy” of war, its physical and psychological profile in the compared languages have been singled out. The empirical dataset includes word combinations and lexemes, contexts extracted from the articles and reports in the German and Ukrainian mass-media as well as from the Mannheim German Reference Corpus COSMAS II (DeReKo-2018-II) covering a five-year period (2014-2019). One of the most widely used anthropomorphic metaphors embracing the body part appellations is the metaphor ‘face of war’ within the main conceptual metaphor ‘war is a human being’. The metaphtonymy is also highlighted as one of the models of the semantic change paths within the personification patterns of ‘war’, including such regular patterns as ‘male / female face of war’, ‘public face of war’ etc. The causative verbs and verbs denoting physical activity reveal the nature of war as a destructive force suppressing the will of human beings and considering them as objects of its influence. To the anthropomorphic patterns within the main one ‘war is a human being’ also belong: ‘war is a parent’, ‘war is a liar’. The regular semantic metaphoric and metonymic patterns are often developed within a logical antinomy of holy war (justified by the ‘big goals’) and its real inevitably devastating consequences. Special attention is paid to the changes in gender representation of war as well as in its strategies demanding new ways of researching its role in the modern mass media. The hybrid, information wars of the last years have obviously changed the language representation of ‘war’. Unexpectedly war appears to be even attractive and repelling at the same time. The representation of war in the modern mass media often causes a certain degree of its banalisation and aestheticization. The main emphasis of the analyzed contexts lies on the evaluative character of the anthropomorphic metaphor allowing manipulation of readers' perception.

У фокусі цієї розвідки ̶дослідження антропоморфного образу війни у німецькомовних та україномовних масмедіа за допомогою персоніфікації на підставі теорії концептуальної метафори та контрастивного аналізу. Визначено регулярні концептуальні метафоричні та метонімічні моделі, які створюють «наївну анатомію» війни, формують її фізіологічний та психологічний профіль у мовах, що зіставляються. Емпіричний матеріал дослідження (лексеми та словосполучення, контексти) дібрано за допомогою суцільної вибірки з журнальних статей, репортажів німецькою та українською мовами, а також корпусу текстів німецькомовної преси, сформованого Інститутом німецької мови м. Мангайм (IDS), зокрема COSMAS II (DeReKo-2018-II) за період у пя’ть років (2014-2019). Однією з найбільш поширених метафоричних моделей, що базується на використанні найменувань частин тіла, є концептуальна метафора „ВІЙНА – ЖИВА ІСТОТА/ ВІЙНА – ЛЮДИНА“. Зафіксовано випадки застосування метафтонімії як комбінованої семантичної моделі в межах персоніфікації, до якої належать такі регулярні патерни, як: «жіноче /чоловіче обличчя війни», «публічне обличчя війни» тощо. Каузативні дієслова та дієслова на позначення фізичних дій допомагають розкрити брутальну природу війни як нищівної сили, що пригнічує волю людини та робить її об’єктом свого впливу. До антропоморфних моделей в межах базової „ВІЙНА – ЖИВА ІСТОТА/ ВІЙНА – ЛЮДИНА“ належать також такі моделі: „ВІЙНА – УОСОБЛЕННЯ БАТЬКІВ; ВІЙНА – БАТЬКО/МАТИ“, „ВІЙНА – БРЕХУН, ОБЛУДА“ тощо. Регулярні моделі метафоричних та метонімічних перенесень ґрунтуються на логічній антиномії між «священною війною» (виправданою «великими цілями») та її руйнівними наслідками. Вказано на зміни у гендерному аспекті висвітлення війни, на нові способи її ведення, що відбивається й на представленні її природи та ролі в масмедіа. Гібридні, інформаційні війни останніх років суттєво змінили «мовний образ» війни. Несподівано війна виявляється одночасно привабливою та огидною. Репрезентація війни в сучасних масмедіа в багатьох випадках зумовлює проблему її баналізації та естетизації. Основний акцент досліджених публікацій робиться на евалюативному характері антропоморфної метафори, яка дозволяє маніпулювати сприйняттям читацької аудиторії.
«Анатомія війни» у сучасних німецькомовних та україномовних масмедіа
Keywords: anthropocentrism; antopomorphic metaphor; metonymy; metaphtonymy; naive anatomy; conceptual model; антропоцентризм; антропоморфна метафора; метонімія; метафтонімія; наївна анатомія; концептуальна модель