Екологічна оцінка якості води та аналіз взаємозалежностей між показниками хімічного складу р. Головесня - Подобрій Анна Павлівна (My University, 2024)
Мета: виконано екологічну оцінку якості води р. Головесня, проведено дослідження кореляційних зв’язків між компонентами хімічного складу та оцінити їх точність. Об’єкт дослідження: р. Головесня (притока р. Десна). Предмет дослідження: гідрохімічний склад води р. Головесня – пост Покошичі. Наукова новизна: проведено дослідження екологічної оцінки якості води річки Головесня за багаторічний період з 1989 по 2023 рік, використовуючи дані власного дослідження в лабораторії регіональних гідрохімічних досліджень УкрГМІ. Вперше для річки Головесня була побудована та проаналізована матриця парної кореляції гідрохімічних елементів, що дозволило виявити тенденції їх змін та встановити взаємозв'язки між різними параметрами хімічного складу води. Отримані результати сприятимуть розширенню знань щодо особливостей формування гідрохімічного складу річки та розумінню впливу антропогенних та природних чинників на водні екосистеми.
Keywords: екологічна оцінка; географічне положення; р. Головесня; водний режим