Проблеми сучасності в польській літературі на матеріалах Станіслава Бжозовського та Амелії Гертзувни - Поліновський Ростислав Олександрович (My University, 2024)
У даній роботі, було проаналізовано творчість відомого польського літературного і театрального критика та письменника Станіслава Бжозовського на матеріалі драми «Mocarz», а також творчість менш відомої письменниці Амелії Гертзувни на матеріалах драм «Yseult o Białych Dłoniach», «Wielki Król» та «Pastorale». Розглянуто ніцшеанський контекст та його вплив на напрямок творчості автора «Mocarza». Досліджено тези про «круговий» характер філософії Бжозовського та яке відсилання драма має до стану європейської культури через призму протистояння представників консервативних та прогресивних поглядів. Визначено образ, в якому виступає жінка та яку роль відіграє історичне тло в драмах А. Гертзувни. Простежено ракурс, з якого авторка дивиться на людину. Розглянуто участь авторки у художньо-філософських пошуках інтеграції людської ідентичності , її повноти – міфічного Андрогіна, розпочатих на межі століть. У праці були використаноі описово-аналітичний та порівняльний методи.

In this research work, the work of the famous Polish literature and theater critic and writer Stanislaw Brzezowski was analyzed based on the material of the drama "Mocarz", as well as the work of the lesser-known writer Amelia Hertzowna based on the material of the dramas "Yseult o Białych Dłoniach", "Wielki Król" and "Pastorale". . The Nietzschean context and its influence on the creative direction of the author of "Mocarz" are considered. The theses about the "circular" nature of Brzozowski's philosophy and what reference the drama has to the state of European culture through the prism of opposition between representatives of conservative and progressive views have been studied. The image in which the woman acts and what role the historical background plays in the dramas of A. Hertzowna are determined. The perspective from which the author looks at a person is traced. The author's participation in the artistic and philosophical search for the integration of human identity, its completeness - the mythical Androgyne, which began at the turn of the century, is considered. Descriptive-analytical and comparative methods were used in work.
Keywords: модернізм; драма; трагедія; філософія; історія; жінка; modernism; drama; tragedy; philosophy; history; woman