Доба Чжаньґо Стародавнього Китаю у вимірі особистості - Кошовий, Сергій (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Актуальність теми полягає в тому, що існуючі дослідження мають певні прогалини з огляду на історичну добу Стародавнього Китаю, які автор наукової роботи за китаєзнавчим фахом намагався заповнити. Мета статті полягає в аналізі особистісті Ши Цзяо – китайського мислителя доби Чжаньґо (475–221 рр. до Р.Х.). Методи. Окремий акцент було зроблено на вивченні тексту «Ши цзи» («Книга мудреця Ши»), зокрема було досліджено авторство тексту, структуру, історію створення, втрати фрагментів, спроби відновлення тексту впродовж століть, намагання вчених різних епох відтворити автентичність писемної пам’ятки та опрацювання історичного джерела західними науковцями. За результатами проведеного вивчення вдалося зібрати та провести аналіз життєвого шляху автора. Пророблений аналіз дав змогу встановити, що Ши Цзяо допомагав Шан Яну у розробці та запровадженні реформ в державі Цінь. Він також пояснив головному міністру держави Цінь необхідність та важливість видання писаних законів. Вдалося визначити перспективи подальших досліджень, які полягають та можуть включати розробку, уточнення існуючих теорій та гіпотез.

The relevance of the topic lies in the fact that existing studies have certain gaps in view of an era in certain Ancient Chinese history, which the author tried to fill. Aim of the article is to highlight the life of Shi Jiao, a Chinese syncretic thinker of the Zhanguo period (475–221 BC) of Ancient China. Methods. A special emphasis was placed on the study of the text «Shi Ji» («Master Shi»), in particular, the authorship of the text, structure, the missing pieces of text, attempts to transmission of the text over the centuries by scholars of different historical periods to recreate the authenticity of the masters text by Western scholars were investigated. It also were determined the next steps in a study, which consist and may include the development and refinement of existing theories and hypotheses. Results. According to the results of the study, it was possible to collect and analyze some aspects of his life path as well as traced that Shi Jiao assisted Shang Yang in modeling and introducing reforms in the Qin state. He also explained to High Minister at the court of the regional state of Qin the need to promulgate written laws.
The Period of the Warring States (Zhanguo) of Ancient China in the Dimension of Personality
Keywords: Історія Стародавнього Китаю; доба Чжаньґо («Воюючі держави»); легізм; еклектики; Ши Цзяо; [Книга] учителя/наставника Ши; Шан Ян; китайська інтелектуальна традиція; Нistory of Ancient China; the period of the Warring States (Zhanguo); legalism; early Syncretist (Zajia 雜家) writings; Shi Jiao; Master Shi; Shаng Yаng; Chinese intellectual tradition