Shevchenko's Matchmaking Online (Kharytyna Dovhopolenko in Taras Shevchenko's Thoughts and Letters, In the Works About the Poet) - Поліщук, Володимир (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2025)
The article analyzes a story of Taras Shevchenko's life – his attempt to propose marriage to Kharyta Dovhopolenko, as well as the interpretations of this action in the Shevchenkiana of various genres. It is noted that this story has received almost the least coverage among other stories of Shevchenko's relationships with women: as a rule, only through quoting Shevchenko's letters to his Korsun brother Varfolomy. It is noted that epistolary sources themselves formed the life 'contour' of the analyzed story; this is its defining feature, which is qualified in the study as one of the features of artistic-biographical literature. The features of Taras Shevchenko's character and temperament revealed in this story are pointed out with arguments. The article focuses on the analysis of lyrical, lyric-epic and prose works of Shevchenkiana, written by different authors at different times, in which the 'distance' relationships of Taras Hryhorovych and Kharytyna were reflected in one way or another (works by V. Sukhomlyn, H. Donets, M. Nehoda, O. Ivanenko,A. Tsvid, H. Zhyrny, etc.). It is observed and emphasized that in practically all the analyzed works of Shevchenkiana, their authors resorted to figurative and imaginative operations in creating both plot collisions and images, especially the image of Kharytyna. It is concluded that the considered "story in letters", its creative interpretations in poetry and prose constituted a rather peculiar fragment of both Shevchenko's life and literary Shevchenkiana.

У статті проаналізовано одну з історій життя Тараса Шевченка ‒ його спробу посвататися до Харити Довгополенко, а також інтерпретації цього дійства в різножанровій шевченкіані. Зауважено, що саме ця історія з-поміж інших історій Шевченкових взаємин із жінками знайшла чи не найменше висвітлення: як правило, тільки через цитування листів Шевченка до його корсунського брата Варфоломія. Відзначено, що власне епістолярні джерела і склали життєвий "контур" аналізованої історії, у цьому її визначальна особливість, котра кваліфікована в студії і як одна з рис художньо- біографічної (життєписної) літератури. Аргументовано вказано на виявлені в цій історії риси вдачі й характеру Тараса Шевченка. Більшу частину статті займає аналіз ліричних, ліро-епічних і прозових творів шевченкіани, написаних різними авторами в різні часи, в яких так чи інакше знайшли відображення "дистанційні" взаємини Тараса Григоровича і Харитини (твори В. Сухомлина, Г. Донця, М. Негоди, О. Іваненко, А. Цвід, Г. Жирного та ін.). Простежено і констатовано, що майже в усіх прозових творах (романах) досліджувана історія висвітлена дуже скупо, й лише в трилогії А. Цвід вона відтворена ширше, а в оповіданні Г. Жирного є наскрізною. Спостережено й наголошено, що практично в усіх аналізованих творах шевченкіани їх автори вдалися до вимислово-домислових операцій при творенні й сюжетних колізій, і образів, особливо образу Харитини. Виснувано, що розглянута "історія в листах", її творчі інтерпретації в поезії та прозі склали достатньо своєрідний фрагмент і Шевченкового життя, й літературної шевченкіани.
Шевченкове сватання online (Харитина Довгополенко в думках і листах Тараса Шевченка, творах про поета)
Keywords: Taras Shevchenko; Kharytyna; epistolary; Shevchenkiana; artistic and biographical literature; interpretations; conjecture; intimate and love discourse; Тарас Шевченко; Харитина; епістолярій; шевченкіана; художньо-біографічна література; інтерпретації; домисел; інтимно-любовний дискурс