Політика СРСР щодо Афганістану (1978 – 1991 рр.) - Ковальков Олександр Леонідович (My University, 2023)
Робота є першим у вітчизняній історіографії комплексним дослідженням політики СРСР в Афганістані в 1978 – 1991 рр. як прикладу реалізації магістральної для періоду «холодної війни» стратегії «соціалістичній орієнтації» щодо держав Азії та Африки. Ключові слова: Афганістан, афганська криза, Афганська війна, афганська опозиція, Народно-демократична партія Афганістану, «Квітнева (Саурська) революція», СРСР, «соціалістична орієнтація», вторгнення, інтервенція, окупація, радники, «холодна війна», Організація Об’єднаних Націй, санкції.

The dissertation is the first comprehensive study of the USSR policy toward Afghanistan in 1978–1991 as part of the Soviet Union's main strategy of "socialist orientation" relating the states of Asia and Africa during the Cold War. Keywords: Afghanistan, Afghan crisis, Afghan war, Afghan opposition, People's Democratic Party of Afghanistan, April (Saur) Revolution, USSR, "socialist orientation", invasion, intervention, occupation, advisors, Cold War, United Nations, sanctions.
The USSR Policy Toward Afghanistan (1978–1991)