«Мілітаризація» мови в сучасному українському медіапросторі (на прикладі соцмережі facebook) - Ященко, Аліна Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2024)
Об'єктом дослідженняє феномен мілітаризації мови в сучасному українському медіапросторі, зосереджений на його проявах у Facebook. Предметом виступають засоби вербалізації мілітаризованої мови, що охоплюють військові терміни, поняття та образи. Метою роботи є визначення комунікативно-прагматичних цілей використання мілітаризованої лексики, аналіз її впливу на формування громадської думки. Для досягнення мети використовуються різноманітні методи: анкетування, опитування, фокус-групи, лінгвістичний аналіз, дискурс-аналіз, контент-аналіз, статистичний аналіз, експертна оцінка. У дослідженні розглядаються сутнісні характеристики мілітаризації мови, її функції в медіапросторі, комунікативно-прагматичний вплив на свідомість реципієнтів. Проведено лексико-семантичний та граматичний аналіз мілітаризованих мовних конструкцій у Facebook та охарактеризовано шляхи демілітаризації мови. Результати дослідження демонструють новизну в аналізі мілітаризації мови в українському медіапросторі, зокрема в соціальній мережі Facebook. Робота має практичну значимість для медіалінгвістів, журналістів, аналітиків, політиків та інших учасників суспільного діалогу, адже надає інформацію для розробки ефективних комунікаційних стратегій та запобігання негативним наслідкам мілітаризованої мови.

The topic of militarisation of language in the Ukrainian media spacebecomes increasingly relevant in the context of martial law and socio-political transformations. In thismaster's thesis, this phenomenon was studied on the example of the social network Facebook, analysing the use of militarised vocabulary and military terms in publications. The object of the study is the phenomenon of militarisation of language in the contemporary Ukrainian media space, focusing on its manifestations on Facebook. The subject is the means of verbalising militarised language, including military terms, concepts and images. The purpose of the study is to identify the communicative and pragmatic goals of using militarised vocabulary and to analyse its impact on the formation of public opinion. To achieve this goal, various methods are used: questionnaires, surveys, focus groups, linguistic analysis, discourse analysis, content analysis, statistical analysis, and expert evaluation. The study examines the essential characteristics of the militarisation of language, its functions in the media landscape, and the communicative and pragmatic impact on the minds of recipients. The paperconducts a lexical, semantic and grammatical analysis of militarised language constructions on Facebook and characterises the ways of demilitarising the language.
«Militarisation of Language in the Modern Ukrainian Media Landscape(on thecaseof Facebook)
Keywords: мілітаризація мови; медіапростір; Facebook; військова лексика; комунікативно-прагматичний вплив; демілітаризація мови; militarisation of language; media space; military vocabulary; communicative and pragmatic impact; demilitarisation of language