Вербальні та невербальні засоби впливу на масову аудиторію (на матеріалі політичних промов В. Зеленського) - Гурик Софія Олександрівна (My University, 2024)
Бакалаврську роботу присвячено аналізу вербальних та невербальних засобів впливу на масову аудиторію, що представлено на матеріалі політичних виступів В. Зеленського. Було з’ясовано, як і за яких причин змінювалася категорія політична комунікація та в чому полягають функції, які вона реалізує. Розглянуто політичну промову як один із жанрових різновидів політичного дискурсу та визначено роль особистості в політичній комунікації. Охарактеризовано також домінантні лінгвокомунікативні стратегії й тактики та стилістичні прийоми, що використовуються у промовах В. Зеленського. Вбачаємо дослідження актуальним у зв’язку зі змінами політичних систем та еліт, ролі мовної комунікації в цих процесах, а також у контексті еволюції медійної українськомовної комунікації. Метою роботи є сформулювати та проаналізувати вербальні й невербальні засоби впливу, окресливши особливості їхньої реалізації в політичному дискурсі на основі промов В. Зеленського від 24 лютого 2022 року – повномасштабного російського вторгнення. Об’єктом дослідження є вербальні та невербальні засоби впливу в політичній комунікації. Предметом дослідження є особливості реалізації засобів вираження комунікативних стратегій і тактик у політичних промовах В. Зеленського. Матеріалом бакалаврської роботи слугували фрагменти з політичних промов, які були виголошені В. Зеленським до українського народу та членів парламентів і урядів різних країн. Ілюстрації відібрано методом системної вибірки з 23 політичних промов президента України від 24 лютого 2022 року. Результати дослідження можуть сприяти кращому розумінню механізмів публічного впливу в умовах сучасної політичної комунікації.

The bachelor's thesis is devoted to the analysis of verbal and non-verbal means of influencing the mass audience, which is presented on the basis of V. Zelenskyy's political speeches. It was found out how and for what reasons the category of political communication has changed and what are the functions it performs. Political speech is considered as one of the genre types of political discourse and the role of the individual in political communication is determined. The dominant linguistic and communicative strategies and tactics and stylistic devices used in V. Zelenskyy's speeches are also characterised. We believe that the study is relevant in connection with changes in political systems and elites, the role of language communication in these processes, as well as in the context of the evolution of media Ukrainian-language communication. The purpose of the study is to formulate and analyse verbal and non-verbal means of influence, outlining the peculiarities of their implementation in political discourse based on V. Zelenskyy's speeches of 24 February 2022, the day of the full-scale Russian invasion. The object of the study is verbal and non-verbal means of influence in political communication. The subject of the study is the peculiarities of the implementation of means of expression of communication strategies and tactics in V. Zelenskyy's political speeches. The material of the bachelor's thesis was based on fragments from political speeches delivered by V. Zelenskyy to the Ukrainian people and members of parliaments and governments of different countries. The illustrations were selected by a systematic sampling method from 23 political speeches of the President of Ukraine of 24 February 2022. The results of the study can contribute to a better understanding of the mechanisms of public influence in the context of modem political communication.
Keywords: політичний дискурс; політична промова; комунікативні стратегії й тактики; стилістичні прийоми; невербальна мова; вплив; Володимир Зеленський; political discourse; political speech; communication strategies and tactics; stylistic techniques; non-verbal language; influence; Volodymyr Zelenskyy