EQUIPMENT OF TECHNICAL DEPARTMENTS OF PSYCHOLOGICAL WORK IN THE DEFENSE FORCES: ON THE CURRENT SITUATION AND URGENT MEASURES - Алещенко, В. (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
The article considers the current problems of organization and equipping with technical means of psychological work units in the defense forces. Emphasis is placed on the objective contradictions between the rapid changes in the forms and methods of information and psychological impact on personnel and its study and the actual state of technical means, their provision of troops (forces). It is determined that increasing the technical base of psychological support for the effective solution of the tasks is an urgent problem and requires in-depth research. Of paramount importance is the normative consolidation of the need to provide technical means of psychological work. The current state of provision of technical means of psychological support in the Armed Forces of Ukraine and other defense forces is analyzed. A brief description of the military mobile psychological and diagnostic complex, which undergoes departmental tests and is designed to ensure the performance of tasks as part of units and as part of individual units, groups in the field around the clock, regardless of season and time of day. The necessity of professional and psychological selection of specialists with the help of technical means is considered; assessment and forecasting of negative factors and conditions of servicemen; psychological and psychophysiological support; study of the socio-psychological climate in military units. The foreign experience of using technical means in the armed forces of the USA and the Russian Federation is analyzed. Ways to provide the latest models of the domestic system of psychological support of the defense forces to improve the psychological support of military-professional activities of personnel are proposed. It is emphasized that in order to form a unified approach to psychological support in the security and defense sector, it is necessary to create a body (structure) that would determine and coordinate activities in this direction and ensure the development of industrial production of modern technical means for psychological units.

Розглянуто актуальні проблеми організації та оснащення технічними засобами підрозділів психологічної роботи в силах оборони. Наголошено на об'єктивних протиріччях між швидкими змінами форм і способів інформаційно-психологічного впливу на особовий склад та його вивченням і реальним станом технічних засобів, їхнім забезпеченням військ (сил). Визначено, що нарощування технічної бази психологічного забезпечення для ефективного вирішення поставлених завдань є актуальною проблемою, що потребує поглибленого дослідження. Першорядне значення має нормативне закріплення потреб у забезпеченні технічними засобами психологічної роботи. Проаналізовано сучасний стан забезпечення технічними засобами психологічного забезпечення в ЗСУ та інших силах оборони. Подано коротку характеристику військового мобільного психолого-діагностичного комплексу, який проходить визначальні відомчі випробування і призначений для забезпечення виконання завдань як у складі підрозділів, так і в складі окремих загонів, груп у польових умовах у цілодобовому режимі незалежно від пори року та часу доби. Розглянуто необхідність проведення за допомогою технічних засобів професійно-психологічного відбору фахівців; оцінки та прогнозуванні негативних чинників і станів військовослужбовців; психологічного і психофізіологічного супроводу; вивчення соціально-психологічного клімату у військових підрозділах. Проаналізовано закордонний досвід використання технічних засобів у збройних силах США, РФ. Запропоновано шляхи забезпечення новітніми зразками вітчизняної системи психологічного забезпечення сил оборони для покращення психологічного забезпечення військово-професійної діяльності особового складу. Наголошено, що для формування єдиного підходу до проведення заходів психологічного забезпечення в секторі безпеки та оборони необхідно створити орган (структуру), який би визначав і координував діяльність у цьому напрямі, та забезпечити розвиток промислового виробництва сучасних технічних засобів для підрозділів психологічної роботи.
ОСНАЩЕННЯ ТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ ПІДРОЗДІЛІВ ПСИХОЛОГІЧНОЇ РОБОТИ У СИЛАХ ОБОРОНИ: ПРО СУЧАСНИЙ СТАН І НЕВІДКЛАДНІ ЗАХОДИ
Keywords: психологічне забезпечення; технічні засоби психологічного забезпечення; професійно-психологічний відбір; психологічний супровід; ЗСУ; сили оборони; psychological support; technical means of psychological support; professional-psychological selection; psychological support; Armed Forces of Ukraine; defense forces