Метод виявлення кібератак, які використовують штучний інтелект та соціальну інженерію - Кіндерись Роман Андрійович (My University, 2024)
Метою дипломної роботи є підвищення ефективності виявлення та блокування кібератак які використовують штучний інтелект та соціальну інженерію. У процесі вирішення поставлених завдань у дипломній роботі були використані: методи аналізу, спостереження, індукції та моделювання. У роботі досліджено процес виявлення кібератак які використовують штучний інтелект та соціальну інженерію; типи та основні сценарії таких атак, реалізовано симуляцію атаки та метод її виявлення; розроблено класифікацію атак та рекомендації їх виявлення для користувачів. Практичне значення роботи полягає у розробці класифікації атак соціальної інженерії із використанням штучного інтелекту та у розробці методу їх виявлення. Результати досліджень можуть бути використані для підвищення стану захищеності користувачів від атак соціальної інженерії. Наукова новизна дослідження полягає у: - Розробці методу виявлення атак соціальної інженерії із використанням штучного; - розробці класифікації атак соціальної інженерії із використанням штучного інтелекту Одним із напрямків подальших досліджень є розширення створеної класифікації, а також вдосконалення методу виявлення шляхом аналізу вкладень, а також підключення ще однієї моделі штучного інтелекту, яка аналізуватиме текст повідомлень на наявність в них соціальної інженерії.
Keywords: чутлива інформація; соціальна інженерія; атака; штучний інтелект; загрози; ризики; вразливість; програмне забезпечення із відкритим кодом