Незавершені роботи Агатангела Кримського з фольклору Звениго родщини - Лагунова, Ольга Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2026)
Актуальність статті полягає у введенні в науковий обіг двох незавершених фольклорних робіт академіка Агатангела Кримського «Звіт А. Ю. Кримського про його поїздку до Київської губернії влітку 1895-го року» та «Сліди од галицько-уніяцького впливу в народнім фольклорі південної Київщини». Мета статті довести, що наукові роботи А. Кримського розкривають постать вченого як дослідника, що працював не лише у кабінеті, а й особисто спілкувався з респондентами. Серед методів, використаних при створенні статті, було використано описово-наративний метод для розуміння наукової творчості А. Кримського, змісту його наукових праць. У цій роботі використано методи критики історичних джерел, що визначаються специфікою об’єкта дослідження. Комплексне застосування різних засобів пошуку, аналізу і синтезу уможливило оптимальне використання архівних даних та опублікованих джерел. У результаті дослідження доведено, що А. Кримський написав, але не завершив до кінця дві наукові роботи з фольклору Звенигородського краю: «Звіт А. Ю. Кримського про його поїздку до Київської губернії влітку 1895-го року» та «Сліди од галицько-уніяцького впливу в народнім фольклорі південної Київщини». Ці роботи були створені його зібраних ним особисто фольклорних матеріалів та на основі збірників пісень мандрівних прохачів милостині кінця XVIII ст. Особливу увагу вчений приділив походженню народних пісень, їхній зміні під впливом історичних процесів у Російській імперії. Обґрунтування власного методологічного підходу А. Кримський зробив у праці «Як треба класифікувати народні пісні» та у «Програмі для збору особливостей малоросійської мови», в яких запропонував власний науковий підхід до систематизування українського фольклору і діалектичного матеріалу. У висновках наголошено про те, що незавершені фольклорні роботи А. Кримського «Звіт А. Ю. Кримського про його поїздку до Київської губернії влітку 1895-го року» та «Сліди од галицько-уніяцького впливу в народнім фольклорі південної Київщини» вимагають уважного вивчення фахівцями та публікації з науковими коментарями.

The relevance of the article is in the introduction into scientific circulation of two unfinished folklore works by Academician Ahatanhel Krymskyi: «A. Yu. Krymskyi’s Report on His Trip to the Kyiv Province in the Summer of 1895» and «Touches of the Galician-Uniate Influence in the Folklore of the Southern Kyiv Region». The purpose of the article is to prove that A. Krymskyi’s reveal the figure of the scientist as a researcher who worked not only in his office, but also personally communicated with respondents. Among the methods used in the creation of the article, the descriptive-narrative method was used to understand the scientific work of A. Krymskyi, the content of his scientific works. This work uses methods of criticism of historical sources, determined by the specifics of the object of research. The complex application of various means of search, analysis, and synthesis made it possible to optimally use archival data and published sources. As a result of the study, it is proven that A. Krymskyi wrote, but did not complete, two scientific works on the folklore of the Zvenihorod region: «Report of A. Yu. Krymskyi on his trip to the Kyiv province in the summer of 1895» and «Touches of the Galician-Uniate influence in the traditional folklore of the southern Kyiv region». These works were created from folklore materials collected by him personally and on the basis of collections of songs of wandering beggars of the late 18th century. The scientist paid special attention to the origin of folk songs, their change under the influence of historical processes in the Russian Empire. A. Krymskyi substantiated his own methodological approach in the work «How to classify folk songs» and in the «A program for collecting peculiarities of Little Russian (Ukrainian) dialects», in which he proposed his own scientific approach to systematizing Ukrainian folklore and dialect material. The conclusions emphasize that the unfinished folklore works of A. Krymskyi «Report of A. Yu. Krymskyi on his trip to the Kyiv province in the summer of 1895» and «Touches of the Galician-Uniate influence in the traditional folklore of the southern Kyiv region» require careful study by specialists and publication with scientific comments.
Unfinished Works of Ahatanhel Krymskyi from the Folklore of the Zveny horod Region
Keywords: Агатангел Кримський; Звенигородський край; фольклор; методи етнографічних досліджень; діалект; Ahatanhel Krymskyi; Zvenyhorod region; folklore; methods of ethnographic research; dialect