Особливості геоінформаційного картографування населення України - Божок Дар'їя Євгенівна (My University, 2023)
Основною метою дослідження було визначити просторовий розподіл та динаміку населення на території України з використанням геоінформаційних методів та технологій. Для досягнення цієї мети було зібрано та оброблено великий обсяг статистичних даних про населення. Інформація була організована та представлена у вигляді серії демографічних карт населення, що дозволяє візуалізувати та аналізувати дані. В результаті проведеного дослідження було створено серію карт, які ілюструють розподіл населення України за різними демографічними ознаками. Карти відображають густоту населення, кількість живонароджених і померлих, розподіл за статтю, за типом місцевості, кількість прибулих та вибулих, чисельність населення по ОТГ, безробіття та зайнятість, міграційний рух, чисельність за окремими віковими групами та шлюбність і розлучуваність населення. Отримані результати можуть бути корисними для владних органів, географів та інших зацікавлених сторін при плануванні та прийнятті рішень в галузі регіонального розвитку, житлово-комунального господарства та інфраструктури. Використання геоінформаційного картографування дозволяє більш ефективно аналізувати та візуалізувати дані про населення. Отже, геоінформаційне картографування населення України має великий потенціал для подальших досліджень та використання у практичній діяльності.
Keywords: геоінформаційне картографування населення; населення України; демографічні карти; методи картографування населення; візуалізація географічних даних