Аналіз системи оцінювання земель в Україні - Звіревіч Яна Петрівна (My University, 2023)
Було проведено аналіз системи оцінювання земель в Україні, розглянуто теоретичні аспекти оцінювання земель, описано історичний контекст та сучасний стан системи оцінювання, а також здійснено порівняння зі світовими стандартами. Досліджено переваги та недоліки сучасної системи оцінювання земель та запропоновано шляхи її вдосконалення. Детально розглянуто поняття оцінювання земель, яке включає процес визначення ринкової вартості земельних ділянок на основі різних методів та підходів. Проведено огляд методів оцінювання земель, зокрема порівняльного, доходного та вартісного, що дозволяють здійснити об'єктивну оцінку цінності землі Розглянуто також об'єкти оцінювання земель, серед яких знаходяться сільськогосподарські землі, промислові ділянки, житлові та комерційні земельні ділянки. Кожен з цих об'єктів має свої особливості, які враховуються при оцінці їх вартості. Описано етапи розвитку системи оцінювання земель до набуття незалежності України та після нього. Зазначено, що у період незалежності були прийняті нові законодавчі акти, що регулюють процедури оцінювання земель, а також створено відповідні органи управління цим процесом. Також здійснено порівняння сучасної системи оцінювання земель в Україні зі світовими стандартами. Встановлено, що українська система має певні відмінності та не в повній мірі відповідає міжнародним стандартам оцінювання земель. Виявлено основні переваги та недоліки сучасної системи оцінювання земель в Україні. Серед переваг відзначено трансперантність, залучення інвестицій, впровадження ринкових принципів у визначенні вартості земель, систематизацію процедур оцінювання та встановлення об'єктивної ціни. Проте, також виявлено недоліки, зокрема, відсутність єдиних методичних підходів та стандартів, що призводить до різниці в оцінках різних оцінювачів, відсутність моніторингу, стандатизації. Наведено пропозиції щодо вдосконалення системи оцінювання земель в Україні. Зазначено необхідність, розробки єдиних стандартів та методологічних підходів, створення системи моніторингу, а також посилення прозорості та незалежності процесу оцінювання.
Keywords: система оцінювання земель; моніторинг; трансперантність; ринкова ціна