Особливості зв’язку емоційного інтелекту зі стресостійкістю у студентів - Григорович Софія Антонівна (My University, 2022)
У дипломній роботі праналізовано сутність і зміст поняття «емоційний інтелект» на шляху його формування як наукового феномену. Визначено, що емоційний інтелект активно вивчається, як в закордонній, так і у вітчизняній психології, на даному етапі дослідження мають собі за мету уточнити розуміння цього феномена. Визначили, що всі моделі емоційного інтелекту діляться на дві групи: залежно від зв'язку ЕІ з особистісними характеристиками («моделі здібностей» і «змішані моделі»), або за способом оцінки емоційного інтелекту («ЕІ як здатність» вимірюється тестом, і «ЕІ як риса» - опитувальником). Розглянуто дві моделі емоційного інтелекту. Визначено, що інтегративний рівень емоційного інтелекту в середньому у студенток вищий ніж у студентів. Взагалі ж у студенток і студентів низький інтегративний рівень емоційного інтелекту. За рівнями парціального емоційного інтелекту в середньому у студенток також вищі показники. Проте в студентів вищий рівень управління власними емоціями. Вияснили, що в цілому серед опитуваних емоційний інтелект знаходиться на достатньо низькому рівні, але у студенток він все ж таки зазвичай вище. Розкрито відсутність зв’язку між емоційним інтелектом і стресостійкістю особистості в умовах дослідження.