Geography of Criminality of Ukraine - Глибовець, Вікторія Леонідівна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2018)
The article deals with the spreading of criminal offenses in Ukraine in 2017. The purpose of the article is to reveal the crime topic in Ukraine as one of the most important problems of its further development as a European state. The author focuses on the place of Ukraine in the international ratings, such as the Global Index of the World, the Global Index to terrorism etc. Using statistical data from the State Statistics Service of Ukraine, the author has compiled a table of the level of criminal offenses by regions of Ukraine. Basing on the analysis of the table, the areas in which the crime in 2017 grew or decreased (in compressing with the previous year) is highlighted. The rating of areas for 2017 and 2016 was compiled and compared with each other. The article highlights the types of criminal offenses the number of which are the largest and the smallest in each area of Ukraine. The author presents the probable reasons that lead to the predominance of thefts, as well as grave and especially grave crimes over other types of crimes in the regions of Ukraine. Attention is paid to a criminal offense related to pimping. The areas in which in 2017 were recorded the cases of pimping are listed. The author of the article counted the number of crimes in the regions of Ukraine per 1000 people. Highlighted areas with the highest, average and lowest number of crimes per 1000 inhabitants. The author emphasizes that educated people leave the country for Europe, Canada, the United States, China and other countries, reducing the number of intellectuals who are less inclined to commit crimes. The article describes the main factors that determine the geographical differences of crime and the measures to prevent the increase of the number of criminal offenses in the regions of Ukraine is proposed.

В статті розглянуто питання поширення кримінальних правопорушень по території України в 2017 році. Ціллю статті є розкриття теми злочинності в Україні, як однієї з найважливіших проблем її подальшого розвитку як європейської держави. Автор акцентує увагу на місці України у різних міжнародних рейтингах, таких як Глобальний Індекс Миру, Глобальний індекс тероризму та ін. Використовуючи статистичні дані Державної служби статистики України, автором було складено таблицю рівня кримінальних правопорушень по областям України. На основі аналізу таблиці, виділені області в яких злочинність у 2017 році зросла або зменшилась у порівнянні з попереднім роком. Складено рейтинг областей за 2017 та 2016 роки і порівняно їх між собою. В статті виділені види кримінальних правопорушень чисельність яких найбільша та найменша по кожній області України. Автором подані ймовірні причини, які призводять до переважання крадіжок, а також тяжких та особливо тяжких злочинів над іншими видами злочинів в областях України. Приділяється увага кримінальним порушенням, пов’язаним з сутенерством. Перераховуються області, в яких у 2017 році були зафіксовані випадки сутенерства. Автором статті пораховано кількість злочинів по областям України на 1000 осіб. Виділені області з найвищою, середньою та найнижчою кількістю злочинів на 1000 жителів. Автор наголошує на тому, що освічені люди виїжджають з країни до Європи, Канади, США, Китаю та інших країн світу, зменшуючи кількість інтелігенції, яка менш схильна до скоєння злочинів. В статті названі головні чинники, які визначають географічні відмінності злочинності та запропоновані заходи для запобігання зростанню кількості кримінальних правопорушень в областях України.
Географія кримінальних правопорушень України
Державна служба статистики України [Електронний ресурс] Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/ Кримінальний кодекс України. Ч. 1, ст. 11. Сутенерство. ZIK : Новини України. [Електронний ресурс] Режим доступу: https://zik.ua/tag/sutenerstvo У 2017 поліція виявила 371 кримінальне правопорушення, пов’язане з сутенерством [Електронний ресурс] Режим доступу: http://www.unn.com.ua/uk/news/1709160-u-2017-politsiya-viyavila-371-kriminalne-pravoporushennya-povyazane-z-sutenerstvom-krischenko Украина вошла в TOP-10 самых опасных стран по уровню насилия и преступности [Електронний ресурс] Режим доступу: https://strana.ua/news/17035-ukraina-voshla-v-top-10-samyh-opasnyh-stran-v-mire.html Уровень преступности на Украине сопоставим с Угандой [Електронний ресурс] Режим доступу: https://ukraina.ru/news/20171127/1019568151.html Шнайдер, Ганс Йоахим. Криминология: Пер. с нем / Под общ. ред. Л.О. Иванова – М., 1994 Bunge, Vіliam. Fitzgerald: The Geography of a Revolution, 1971 Global Terrorism Index 2017 [Електронний ресурс] Режим доступу: http://visionofhumanity.org/app/uploads/2017/11/Global-Terrorism-Index-2017.pdf Harvey, David. Social Justice and the City, 1973
Keywords: географія злочинності; кримінальне правопорушення; Глобальний Індекс Миру; Глобальний індекс тероризму; geography of crime; criminal offense; Global Peace Index; Global Terrorism Index