Мовні особливості корпоративного блогу ІТ-компанії - Лукіна Анна В’ячеславівна (My University, 2024)
Блоги стали важливим інструментом комунікації. Актуальність дослідження блогосфери та корпоративного блогу як формату зумовлена популярністю блогів та їхньою ефективністю в залученні й утриманні клієнтів. Це робить вивчення мовних засобів, ужитих у текстах корпоративних блогів важливим для оптимізації комунікаційних стратегій. Метою роботи є з’ясувати специфіку функціонального ресурсу мовних засобів у створенні медійних текстів для просування корпоративного блогу ІТ-компаній на прикладі блогів ІТ-компаній TemplateMonster і GlobalLogic. Для досягнення цієї мети були поставлені такі завдання: дослідити еволюцію блогінгу, визначити основні функції блогів, розглянути їхню класифікацію, виокремити особливості корпоративного блогу як специфічного формату, а також проаналізувати мовні засоби створення ефективних текстів блогів. Для реалізації поставлених завдань застосовано комплекс методів дослідження. Метод спостереження дозволив відібрати матеріали з блогів ІТ-компаній та з’ясувати їх функціональний потенціал. Описовий метод допоміг дослідити та схарактеризувати мовні особливості текстів, семантико-стилістичний аналіз виявив мовні засоби, що передають інтелектуальний та емоційний зміст текстів цього жанру. Метод порівняння допоміг зіставити характеристики корпоративних блогів обох компаній, а метод узагальнення — підсумувати результати. Результати дослідження свідчать про те, що вдало дібрані мовні засоби створення текстів блогів значно підвищують ефективність корпоративної комунікації. Аналіз лексичних засобів засвідчив, що поєднання термінологічної та експресивної лексики сприяє легкому сприйняттю інформації. Аналіз граматичних засобів у текстах блогів виявив значення простих синтаксичних конструкцій та різних морфологічних та лексичних засобів для зручного сприйняття інформації. Практичне значення та новизна дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів для створення ефективних корпоративних блогів, що сприятиме популяризації нових компаній та залученню клієнтів.

Blogs have become an important communication tool. The relevance of researching the blogosphere and corporate blogs as a format is driven by the popularity of blogs and their effectiveness in attracting and retaining customers. This makes studying the linguistic means used in corporate blog texts crucial for optimizing communication strategies. The aim of this work is to ascertain the specifics of the functional resource of linguistic means in creating media texts for promoting IT companies' corporate blogs, using the blogs of IT companies TemplateMonster and GlobalLogic as examples. To achieve this aim, the following tasks were set: to investigate the evolution of blogging, identify the main functions of blogs, examine their classification, highlight the features of corporate blogs as a specific format, and analyze the linguistic means of creating effective blog texts. A complex of research methods was applied to achieve these tasks. The observation method allowed for the selection of materials from IT company blogs and the determination of their functional potential. The descriptive method helped to investigate and characterize the linguistic features of the texts, while the semantic-stylistic analysis revealed the linguistic means that convey the intellectual and emotional content of texts in this genre. The comparison method helped to compare the characteristics of the corporate blogs of both companies, and the generalization method summarized the results. The research results indicate that well-chosen linguistic means for creating blog texts significantly enhance the effectiveness of corporate communication. The analysis of lexical means showed that the combination of terminological and expressive vocabulary contributes to the easy perception of information. The analysis of grammatical means in blog texts revealed the importance of simple syntactic constructions and various morphological and lexical means for the convenient perception of information. The practical significance and novelty of the research lie in the possibility of using the obtained results to create effective corporate blogs, which will promote new companies and attract clients.
Keywords: блог; блогосфера; корпоративний блог; медійний формат; мовна функція; мовні засоби; blog; blogosphere; corporate blog; media format; linguistic function; linguistic means