Гендерний порядок у структуруванні соціального та житлового простору - Підгорний, Андрій Вікторович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2020)
Спроби осмислення ролі просторового фактору у дослідженні гендерного порядку, що презентовані у даній роботі, розкриваються через аналіз еволюції поняття соціального простору в соціологічному дискурсі ХІХ-ХХ століть, окремо звертаючи увагу на теорію соціального простору в теорії Анрі Лефевра й взаємодію фізичного та соціального просторів. Разом з цим розглядається поняття гендеру та гендерного порядку, що вибудовує концептуальний інструментарій для емпіричного дослідження, на основі зібраних даних якого можна стверджувати, що житловий простір, ймовірно, є закріпленням гендерного порядку та відображає специфічні характеристики гендерного порядку в представників українського суспільства.

The given Master’s Thesis is aimed to examine the role of a spatial factor in the study of gender order through the analysis of the evolution of the concept of social space in the sociological discourse of the XIX-XX centuries, specifically in the theory of social space of Henri Lefebvre and the interaction of physical and social spaces. The review of the concept of gender and gender order lines up conceptual tools for empirical research. According to the collected data, it can be stated that domestic space is likely to be a consolidation of the gender order and reflects specific characteristics of the gender order in Ukrainian society.
Gender order in structuring of social and living space
Keywords: соціальний простір; гендерний порядок; Анрі Лефевр