Форми закінчення досудового розслідування: правові, теоретичні та прикладні проблеми - Боржецька Наталія Леонідівна (My University, 2016)
У роботі визначено поняття форми закінчення досудового розслідування, з’ясовано значення та ґенезис форм закінчення досудового розслідування. Обґрунтовано доцільність виокремлення таких форм закінчення досудового розслідування: реабілітуючі (виправдувальні) – закриття кримінального провадження з реабілітуючих (виправдувальних) підстав, нейтральні (процесуальні) – закриття кримінального провадження з нейтральних (процесуальних) підстав, нереабілітуючі – звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотанням про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності. Проаналізовано зміст кожної із них. Сформульовано та обґрунтовано низку пропозицій щодо внесення змін до КПК, спрямованих на вдосконалення регулювання інституту форм закінчення досудового розслідування. Ключові слова: форма закінчення досудового розслідування, закриття кримінального провадження, звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотанням про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності.