QUALITY ASSURANCE OF UNIVERSITY EDUCATION IN EU COUNTRIES: ROMANIAN AND POLISH EXPERIENCE - І. Маріуц; О. Деркач (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2019)
The article presents an analysis of external and internal assessment of the quality of higher education of Eastern European countries experience, namely Poland and Romania. These countries are close to Ukraine not only geographically, but also have a common socio-historical background. In particular, we consider it promising to introduce experience of these countries, since they have recently been successfully integrated into the European Higher Education Area, and Ukraine is still confidently following this path. The article presents the external quality assurance structure of higher education on the example of Romania, namely the organization, mission, tasks, activities of the Romanian Agency for Quality Assurance of Higher Education (ARACIS), is extremely relevant in the period of Ukrainian Agency for Quality Assurance of Higher Education formation. Concerning the assurance of internal quality of education, the article presents experience of Poland – analyzes the requirements for internal quality of education, standards, the activities of Polish Accreditation Commission.

У статті представлений аналіз зовнішньої і внутрішньої оцінки якості досвіду вищої освіти країн Східної Європи, а саме Польщі та Румунії. Ці країни близькі до України не тільки географічно, але і мають загальний соціально-історичні передумови. Зокрема, ми вважаємо перспективним представити досвід цих країн, оскільки вони нещодавно були успішно інтегровані в європейський простір вищої освіти, а Україна все ще впевнено йде цим шляхом.У статті представлена структура зовнішнього забезпечення якості вищої освіти на прикладі Румунії, а саме організація, місія, завдання, діяльність Румунського агентства щодо забезпечення якості вищої освіти (ARACIS). Ми вважаємо цей досвід надзвичайно актуальним в період формування Українського агентства забезпечення якості вищої освіти, оскільки історія створення Агентства починається з 1999 року, тому у нього є деякі хороші результати.Еволюція всередині Європейського простору вищої освіти вимагає нового підходу до концепції і процедури оцінки і забезпечення якості освіти. Румунське агентство безпосередньо бере участь у забезпеченні якості вищої освіти (ARACIS) – автономна, аполітична, державна установа національного значення, з власним бюджетом, його доходами і витратами. На чолі з президентом і віце-президентом агенство складається з двох основних секторів. З вересня 2009 року ARACIS є членом Європейської асоціації забезпечення якості вищої освіти (ENQA) та зареєстроване в Європейському реєстрі якості вищої освіти (EQAR). Місія ARACIS описана і проаналізована в статті.Аналізуються основні стратегічні документи ЄС щодо забезпечення якості. Також перераховані і аналізуються документи, що мають принципове значення для розробки і впровадження в області внутрішніх систем забезпечення якості в польських університетах.Що стосується забезпечення внутрішнього якості освіти, в статті представлений досвід Польщі – аналізуються вимоги до внутрішньої якості освіти, стандарти, діяльність польської акредитаційної комісії.
ЗОВНІШНЯ ТА ВНУТРІШНЯ ЯКІСТЬ ВИЩОЇ ОСВІТИ У КРАЇНАХ ЄС: ДОСВІД РУМУНІЇ ТА ПОЛЬЩІ
Keywords: Європейська вища освіта; якість вищої освіти; Болонська декларація; Польська державна комісія з акредитації; Румунське агентство забезпечення якості вищої освіти; внутрішнє забезпечення якості освіти; зовнішнє забезпечення якості освіти.; The European Higher Education; quality of higher education; Bologna Declaration; Poland State Accreditation Commission; Romanian Agency for Quality Assurance in Higher Education; Internal quality assurance of education; External quality assurance of education.