Зелений синтез наночастинок оксидів металів з використанням екстракту листя капусти - Авер’янова, Анастасія Сергіївна (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 2021)
Щоб економічно ефективно конкурувати з наночастинками, отриманими фізичними та хімічними методами, слід масштабувати методи виробництва наночастинок з використанням рослинного матеріалу і розробити схеми для зниження витрат при їх синтезі. При використанні хімічного синтезу собівартість наночастинок визначається в основному вартістю солей металів і відновників. У разі «зеленого» синтезу основні витрати будуть визначатися тільки вартістю солей металів, оскільки відновниками можуть слугувати рослинні відходи харчової промисловості. Більш того, можна розраховувати, що компанії, зайняті в харчовому секторі промисловості і зацікавлені в утилізації цих відходів, можуть частково оплатити виробництво наночасток. Ця обставина додатково підкреслює екологічні переваги використання «зеленого» синтезу перед традиційними методами виробництва наночастинок.
Keywords: Зелений синтез; екстракт листя капусти; наночастинки оксидів металів; наноматеріали на основі рослин